Ενημέρωση με ένα κλικ

Σαντορίνη: Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις -Πάνω από 200 σεισμικές δονήσεις σε 48 ώρες

Έντονη ανησυχία στις αρχές και τους επιστήμονες, οι επιστήμονες εξετάζουν σενάριο για σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ, κλείνουν σχολεία, ακυρώνονται εκδηλώσεις. Σε ετοιμότητα οι ιδιοκτήτες σκαφών, σε περίπτωση που χρειαστεί εκκένωση.

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας είναι οι αρμόδιες αρχές, τις τελευταίες ώρες λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, καθώς πάνω από 200 σεισμικές δονήσεις έχουν καταγραφεί το τελευταίο 48ωρο.

Τα επίκεντρα εντοπίζονται κυρίως στην Άνυδρο, ένα ακατοίκητο νησί κοντά στη Σαντορίνη, γεγονός που εγείρει προβληματισμό.

Με βάση τα δεδομένα που δίδονται, η πολιτεία αποφάσισε να επεκτείνει τα μέτρα ασφαλείας και στα γειτονικά νησιά Αμοργό, Ανάφη και Ίο, για να διασφαλίσει την προστασία των πολιτών.

9 Ιουλίου 1956 - Ένας ισχυρός σεισμός κατέστρεψε τη Σαντορίνη - Αθηναϊκά Νέα

Οι ειδικοί έχουν προτείνει την εκκένωση των πισινών στην Καλδέρα, καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Βουγιουκλάκης, η κίνηση του νερού σε περίπτωση ισχυρού σεισμού μπορεί να προκαλέσει ζημιές στις κατασκευές και να αυξήσει τους κινδύνους καταρρεύσεων.

Όπως επισημαίνει ο έμπειρος ερευνητής, η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι ηφαιστειοτεκτονική και σχετίζεται με το ενεργό ρήγμα που εκτείνεται από την Αμοργό έως τα Χριστιανά.

Παρότι το φαινόμενο παρακολουθείται στενά, οι επιστήμονες καθησυχάζουν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ηφαιστειακής δραστηριότητας. «Το ηφαίστειο της Σαντορίνης βρίσκεται σε μικρή κατάσταση διέγερσης, ενώ το Κολούμπο θεωρείται ανενεργό».

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025, ενώ συνιστάται στους πολίτες να μην παρευρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και να αποφεύγουν τα λιμάνια του Αμμουδίου και του Παλαιού Λιμένα (Παλαιός Λιμένας) στην περιοχή των Φηρών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κατά τόπους λιμενικές αρχές έχουν ειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες σκαφών να βρίσκονται σε ετοιμότητα, σε περίπτωση που χρειαστεί εκκένωση της Σαντορίνης.

Στη Σαντορίνη έχουν μεταβεί προληπτικά και για παν ενδεχόμενο δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ.

Το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, έκανε μια ανάρτηση σχετικά με το μπαράζ σεισμικών δονήσεων στα νησιά αυτά αλλά και στα μικρότερα γύρω τους.

Η ανάρτηση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου:

«Σεισμοί στη Σαντορίνη-Αμοργό. Τις τελευταίες ώρες συνεχίστηκε αμείωτη η σεισμική δράση με πολλούς σεισμούς μεγέθους πάνω από 3.5. Πριν λίγη ώρα έγινε 4.5.

Όπως τόνισα από χθες, οι σεισμοί είναι τεκτονικοί, όχι ηφαιστειακοί, και το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες, λόγω της αύξησης του πλήθους των σεισμών, αύξησης των μεγεθών τους και μετατόπισης των επικέντρων προς βορειοανατολικά».

Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, εξήγησε ότι η ακολουθία είναι έντονη στην περιοχή της Ανύδρου, ένα νησάκι ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, σε μια απόσταση γύρω στα 20 με 25 χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη.

«Είναι μία τυπική σεισμική ακολουθία, η οποία όμως έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά. Τέτοιες ακολουθίες συχνά μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι σμηνοσειρές, να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, αλλά όχι πολύ μεγάλος».

Νέος ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στη 14:55 το μεσημέρι της Κυριακής στη Σαντορίνη μεγέθους 4,6 Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης καταγράφεται 19 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 14,1 χιλιόμετρα.

Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

Nea Kameni : excursion sur le volcan de Santorin en Grèce

α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

β. Οι πολίτες θα πρέπει:
– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
– να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com