Ενημέρωση με ένα κλικ

«Χοντρό σκηνικό» Ακάρ με Έλληνες βουλευτές σε συνεδρίαση του ΝΑΤΟ – Έφυγε εκνευρισμένος ο Τούρκος

«Επεισόδιο» Ελλήνων βουλευτών και του τούρκου υπουργού άμυνας Χολουσί Ακάρ, υπήρξε στην επιτροπή κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας ο Χουλουσί Ακάρ έθεσε για ακόμη μία φορά το ζήτημα των χωρικών υδάτων και της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Ο Ακαρ μεταξύ άλλων ισχυρίστηκε ότι: «Ελληνικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας στις 27 Απριλίου, υπάρχουν εικόνες από ραντάρ τις οποίες μοιραστήκαμε με τις χώρες συμμάχους. Απαντήσαμε στις 28 Απριλίου. Εμμένουμε συνέχεια ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μέσα από το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και διαλόγου. Οι τρεις συναντήσεις στο πλαίσιο των ΜΟΔ έγιναν, δηλώσαμε ότι περιμένουμε την ελληνική πλευρά στην Άγκυρα για την 4η συνάντηση στην Άγκυρα αλλά δεν πήραμε ποτέ απάντηση για δυο χρόνια».

Οι Έλληνες βουλευτές πήραν τον λόγο και του απάντησαν πως η Ελλάδα καταπολέμα την τρομοκρατία. Επίσης του είπαν ότι δεν μπορείτε να ισχυρίζεστε εσείς ότι σέβεστε την κυριαρχία εδαφών όταν έχετε εισβάλει στη Κύπρο και πρόσθεσαν ότι αμφισβητείτε την κυριαρχία πολλών νησιών.

Ο Χουλουσί Ακάρ μάλιστα ξαναπήρε τον λόγο για να απαντήσει εκνευρισμένος στους Έλληνες βουλευτές (Τζακρη, Λιβανός, Λοβέρδος Βουλουδάκης) και ειπε: «Αν λέτε ότι το βόρειο κομμάτι της Κύπρου είναι υπό κατάληψη, θέλετε να πολεμήσετε. Η Τουρκία δεν έχει καταλάβει τη βόρεια Κύπρο, μάχες και πραξικοπήματα έγιναν εκεί μέχρι το ’74. Οι ζωές και των Ελλήνων βρίσκονταν σε κίνδυνο, μέχρι τώρα και το βόρειο και το νότιο κομμάτι ζούσαν ειρηνικά και με ηρεμία. Είναι σημαντικό να το δούμε αυτό. Το 2014 οι Τούρκοι δέχτηκαν τη λύση του Ανάν αλλά δεν τη δέχτηκε η ελληνική πλευρά»

Οι Έλληνες βουλευτές αναφέρθηκαν επίσης στο Casus Belli ,λέγοντας του πως μπορεί να υπάρχει νατοϊκή συμμαχία όταν υπάρχει το Casus Belli.

Η κόντρα αυτή συνεχίστηκε για 12 με 13 λεπτά μέχρι που αποχώρησε φανερά εκνευρισμένος ο Ακάρ από την αίθουσα.

Τζάκρη: «Οι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες»

«Οι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μία χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη στην παρέμβασή στην συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για την Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

Η κυρία Τζάκρη παρενέβη κατά την συζήτηση του ειδικού θέματος της Ενεργειακής Πολιτικής της Τουρκίας με κύριο ομιλητή τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez, ο οποίος προκάλεσε την ελληνική αντιπροσωπεία, κάνοντας λόγο «για το αμφισβητούμενο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας θέμα των νησιών».

Στην παρέμβασή της η κυρία Τζάκρη ανέφερε ότι η προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής με κύριο ομιλητή τον Τούρκο υπουργό ‘Αμυνας, τερματίστηκε πρόωρα και τόνισε ότι θα πρέπει να δίνεται ο λόγος σε όλους τους βουλευτές – μέλη και να επιτρέπεται να μιλούν ιδιαίτερα όταν αναφέρονται σε απειλές της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και των νησιών της.

 

Ακολούθως υπογράμμισε: «Oι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μια χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα» είπε.

«Τη στιγμή που στα παράλια της Τουρκίας υπάρχει η 4η ΣΤΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, η οποία διαθέτει και αποβατικό στόλο και εκτελεί κάθε χρόνο ασκήσεις στα παράλια της Τουρκίας (η γνωστή σε όλους EFES), αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε πιθανό σενάριο νόμιμης άμυνας στη βάση του άρθρου 51 του ΟΗΕ. Επιπλέον είναι απολύτως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα ότι, σε αυτήν την εξωφρενική βάση, θα θέσει θέμα κυριαρχίας νησιών» συνέχισε.

Δυστυχώς η Τουρκία επιδίδεται σε μια πολιτική υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας

Συνεχίζοντας η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Δυστυχώς η Τουρκία επιδίδεται σε μια πολιτική υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας, που συνιστούν κάθετη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι επικίνδυνες και για την αεροπλοΐα πάνω από Αιγαίο Πέλαγος, ενώ δημιουργούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και υπάρχει πιθανότητα κλιμάκωσης».

«Υπάρχουν δίαυλοι συνομιλιών όπως οι διερευνητικές συνομιλίες και ο διάλογος για στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι οποίες όμως υπονομεύονται με αυτές τις ενέργειες και την επιθετική ρητορική. Υποστηρίζουμε τις διερευνητικές συνομιλίες για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας με την προοπτική να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» πρόσθεσε.

«Όμως είναι απαράδεκτο οι συνομιλίες να λαμβάνουν χώρα υπό τις απειλές και τις παραβιάσεις από την Τουρκία της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αυτό υπονομεύει τη συζήτηση ανάμεσα στις δύο χώρες και αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο» κατέληξε η κυρία Τζάκρη.

Πηγή: directus.gr/ protothema.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει