Ενημέρωση με ένα κλικ

Οι 3 άξονες του σχεδίου «Θερμοστάτης» για την ενεργειακή εξοικονόμηση στο Δημόσιο!

Παρουσιάστηκε το σχέδιο «Θερμοστάτης» για την εξοικονόμηση στην ενέργεια

Κίνητρα προς τους ιδιώτες αλλά και το Δημόσιο για μείωση της κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια, με συστάσεις για να λειτουργούν τα κλιματιστικά στους 26 – 27 βαθμούς, περιλαμβάνει το σχέδιο «Θερμοστάτης» της κυβέρνησης για ενεργειακή οικονομία τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το σχέδιο «Θερμοστάτης», (που εφαρμόζεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως στην Ιταλία και την Ισπανία) που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη, περιλαμβάνει και τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς, από τον οποίο μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση περί μα 18 – 20 εκατ. ευρώ.

Σχέδιο 3 σημείων για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ένα σχέδιο 3 σημείων για εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο:

  • Ψηφιακό σύστημα παρακολούθησης κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσια κτίρια
  • Αμεσα μέτρα για μείωση 10% της κατανάλωσης ενέργειας και μεσοπρόθεσμα μέτρα με στόχο τη μείωση κατά 30% το έτος
  • Κίνητρα για την επίτευξη στόχων εξοικονόμησης ενέργειας

Παράλληλα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος μίλησε για ορθολογική διατήρηση και συντήρηση θέρμανσης, ψύξης, μέτρα για το φωτισμό και την ύδρευση, αλλά και μέτρα για κτιριακές παρέμβασης κατά 30% το έτος σε 2,5 εκατομμύρια τ.μ. σε κτίρια του Δημοσίου με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα».

Θα υπάρχει help desk με ειδικούς για να βοηθηθούν οι φορείς ενώ σχετικά με τα bonus, η τελική απόφαση για τα ποσά θα κριθεί από το πόση ενέργεια θα καταφέρει να εξοικονομήσει.

O κ. Σκυλακάκης τόνισε ακόμη ότι όταν αυξάνεται η τιμή ενός αγαθού, πρέπει να κάνουμε οικονομία.

Η δαπάνη του δημοσίου για ενέργεια έφτασε το 2021 χωρίς φόρους και τέλη τα 800 εκατ. ευρώ, γιατί προτεραιότητα μας είναι η στήριξη στα νοικοκυριά, τόνισε και σημείωσε ότι τα μέτρα που προτείνουμε θα έπρεπε ήδη να γίνονται και για περιβαλλοντολογικούς λόγους.

«Κόφτης» στα κλιματιστικά στα δημόσια κτίρια

Σύμφωνα με αυτό, σε πρώτη φάση θα μπει «κόφτης» στα κλιματιστικά στα δημόσια κτίρια. Συγκεκριμένα, τα κλιματιστικά το καλοκαίρι δε θα πρέπει να έχουν θερμοκρασία κάτω από 26-27 βαθμούς Κελσίου και το χειμώνα κάτω από 19 βαθμούς Κελσίου.

Επιπλέον, θα γίνεται έλεγχος στα δημόσια κτίρια για την εφαρμογή του μέτρου συγκρίνοντας τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος του 2021 με αυτούς του 2022.

Σπίτια στην Αθήνα
Σπίτια στην Αθήνα /Φωτογραφία: Eurokinissi

Πέναλτι στους αμελείς

Για όσους δεν «πιάσουν» τους στόχους ή τους αμελήσουν, τότε θα πρέπει, όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, να κάνουν οικονομίες από αλλού, αφού δεν θα μπορούν να εξοικονομήσουν από την ενέργεια!

Όποιος δεν κάνει συντήρηση των κλιματιστικών, ακόμη κι αν πιάσει τους στόχους του, θα πάρει λιγότερα χρήματα ως bonus, αφού αν είχε καθαρίσει τα air condition, τότε θα είχε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας άρα και μεγαλύτερο κέρδος.

Κλιματιστικά
Κλιματιστικά /Φωτογραφία: Eurokinissi

Στόχος η εξοικονόμηση ενέργειας

Στόχος είναι να επιτευχθεί εξοικονόμηση ενέργειας 15% με 20% είπε η γ.γ Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Για κάθε κτίριο του δημοσίου θα υπάρχει ενεργειακός υπεύθυνος, ο οποίος θα δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί.

Τα κλιματιστικά θα ρυθμιστούν σε συγκεκριμένη θερμοκρασία. Ζητήθηκε επίσης από τους εργαζόμενους, ανά 2-3 ώρες να κλείνουν τα κλιματιστικά για 10 λεπτά και ανοίγουν τα παράθυρα, να κλείνουν υπολογιστές, φώτα, κλιματιστικά όταν φεύγουν από το γραφείο και να προσέχουν η θερμοκρασία να μην είναι πολύ χαμηλή.

Θα τοποθετηθούν ακόμη στόρια και κουρτίνες και προτείνεται να μένουν αεριζόμενοι οι χώροι τα βράδια, για να μειωθεί η ζέστη το καλοκαίρι.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει