Ενημέρωση με ένα κλικ

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ξεκινούν επίσημα οι συνομιλίες για την επιστροφή τους στην Αθήνα

Σε μια σημαντική ανακοίνωση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προχώρησε η UNESCO.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ελλάδα και η Βρετανία ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του οργανισμού να εντείνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι και να συνομιλήσουν για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα εκεί που ανήκουν, στην Αθήνα.

Τον Σεπτέμβριο η UNESCO ζήτησε από το Ηνωμένο Βασίλειο να επανεξετάσει την στάση του και να προσέλθει σε διάλογο με την Ελλάδα. glypta parthenwna bretaniko mouseio - Γλυπτά του Παρθενώνα: Ξεκινούν επίσημα οι συνομιλίες για την επιστροφή τους στην Αθήνα

Στις 29 Απριλίου, ο υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Στίβεν Πάρκινσον απέστειλε αίτημα στην Unesco να διοργανώσει συνάντηση με την Ελληνίδα υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η κα Μενδώνη το αποδέχθηκε και σύμφωνα με την UNESCO σύντομα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία.

Την πιθανή επανένωση των μαρμάρων του Παρθενώνα ανακοίνωσε η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικής Περιουσίας στις Χώρες Προέλευσης ή της Αποκατάστασής της σε περίπτωση Παράνομης Οικειοποίησης ή ICPRCP, η οποία άνοιξε την 23η σύνοδό της στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την UNESCO, η συνάντηση, που προσφέρθηκε στις 29 Απριλίου από το Ηνωμένο Βασίλειο, έγινε αποδεκτή από την Ελλάδα και θα διευθετηθεί «εν ευθέτω χρόνω».

Η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα υποβλήθηκε στην Επιτροπή της Unesco το 1984. Από τότε έχουν γίνει άπειρες προσπάθειες για να καθίσουν οι δυο πλευρές στο τραπέζι.

H ανακοίνωση της Unesco για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

H ανακοίνωση της Unesco
H ανακοίνωση της Unesco

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει