Ενημέρωση με ένα κλικ

Επιστράτευση ιδιωτών γιατρών στη Βόρεια Ελλάδα σχεδιάζει η κυβέρνηση

Τα διαδοχικά ρεκόρ κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες έχουν ασφαλώς κινητοποιήσει την κυβέρνηση και τους ειδικούς, με δεδομένο πως το ενδεχόμενο lockdown ή οριζόντιων μέτρων έχει αποκλειστεί οριστικά.

Tο βάρος πέφτει μοιραία στους εμβολιασμούς, με τα πρώτα δείγματα που αφορούν τα νέα ραντεβού είτε για την πρώτη – όσους δηλαδή δεν είχαν έως τώρα εμβολιαστεί – είτε την τρίτη δόση. Συγκεκριμένες περιοχές ωστόσο εξακολουθούν να έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη – ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα – με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας να δοκιμάζεται και η επιχείρηση πειθούς προς τους ανεμβολίαστους να είναι πρακτικά ανέφικτη.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κατάσταση με την πανδημία αναμένεται να κορυφωθεί έως τα τέλη του μήνα, όταν και θα υπάρξει αποκλιμάκωση – τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα. Έτσι, πρακτικά υπολείπονται δύο «γεμάτες» και δύσκολες εβδομάδες για πολλές περιοχές της χώρας και όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα. Σημαντική παράμετρος παραμένει σε κάθε περίπτωση η τήρηση των μέτρων και τα πρώτα μηνύματα από τους εξονυχιστικούς ελέγχους σε χώρους εστίασης και διασκέδασης ήδη από το περασμένο Σαββατοκύριακο δείχνει να έχει φέρει αποτελέσματα.

Σε ό,τι αφορά το σύστημα υγείας, σχεδιάζονται άμεσες παρεμβάσεις που κινούνται προς την κατεύθυνση της στήριξης και της ενίσχυσής του. Ανοιχτό παραμένει πάντως εάν αυτό θα συμβεί σε πανελλαδικό ή σε τοπικό επίπεδο, με πρώτη κίνηση ασφαλώς την επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι αποφάσεις για τη Βόρεια Ελλάδα και ενδεχομένως τη Θεσσαλία είναι ειλημμένες και σε γενικές γραμμές αφορούν σε νομούς με ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί φαίνεται να συζητούν το ενδεχόμενο να έρθει πιο μπροστά η τρίτη δόση για το εμβόλιο, π.χ. στους τέσσερις αντί στους έξι μήνες. Το σκεπτικό είναι πως κατ’ αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος για τους εμβολιασμένους από χαμηλό αριθμό αντισωμάτων που μπορεί να έχουν. Αποφάσεις ωστόσο δεν έχουν ληφθεί οριστικά έως αυτή τη στιγμή.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει