Ενημέρωση με ένα κλικ

ΘΕΜΑ: Αναλυτικά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την πρόληψη των πυρκαγιών

Στο επίκεντρο για ακόμη μία φορά ο πολίτης που καλείται να σώσει την παρτίδα όπως και στις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Στην ειδική αυτή ομάδα θα περιλαμβάνονται 500 άτομα που θα στέλνονται σταδιακά για εκπαίδευση στις ΗΠΑ. Θα επιχειρούν κυρίως σε 6 πόλεις (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Λαμία και Κρήτη) και θα μεταφέρονται σε όπου χρειαστεί έχοντας προκατασταλτικό χαρακτήρα.

Ο κ. Στυλιανίδης φαίνεται πως στηρίζονται στον εθελοντισμό και στις «μεγάλες δυνάμεις» για να αντιμετωπίσουν την αποτυχία του επιτελικού κράτους. Βέβαια αν η διαχείριση των μελλοντικών φυσικών καταστροφών είναι όπως αυτή των πλημμυρικών φαινομένων της προηγούμενης εβδομάδας τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα δούμε ιδιαίτερες διαφορές σε σχέση με την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Πρώτα η ατομική ευθύνη
Ημερίδες και ασκήσεις εκκένωσης στα κεντρικά σχέδια του υπουργείου διότι μάλλον για ακόμη μία φορά υπερισχύει η ατομική ευθύνη της συλλογικής. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω φαίνεται να είναι ο κεντρικός άξονας, κατά πόσο φαίνεται. Κι όλα αυτά βέβαια σε βάθος πενταετίας γιατί το καλό πράγμα αργεί να γίνει… Ακόμη, πηγές της Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι θα υπάρξουν ειδικά συστήματα που θα ελέγχουν και θα ανιχνεύουν τις μετρήσεις των καιρικών φαινομένων, αναμένεται να δούμε ειδικά ραντάρ που θα τοποθετηθούν σε συγκεκριμένες περιοχές σε όλους τους δήμους της χώρας τα οποία θα δουλεύουν με το λογισμικό της ΕΜΥ και θα στέλνουν ειδικό σήμα στο ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων από όπου θα συντονίζονται όλες οι ενέργειες για οποιαδήποτε φυσική καταστροφή.

500 δασοκομάντος – «τουρίστες»
Σχετικά με τη δημιουργία Σώματος δασοκομάντος σε αυτό θα συμμετέχουν 500 άτομα και θα είναι στην διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος το ερχόμενο καλοκαίρι, ενώ παράλληλα η χώρα θα αποτελέσει πιλοτικό πρόγραμμα της Ευρώπης για την λειτουργία ενός κοινού Ευρωπαϊκού Σώματος άμεσης αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, μετά από συμφωνίες που πέτυχε στις πρόσφατες συναντήσεις του ο υπουργός, Χρήστος Στυλιανίδης.

Η ομάδα των δασοκομάντος, την οποία «τρέχει» κυρίως ο υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, θα λειτουργεί πάνω στα αμερικανικά πρότυπα αντιμετώπισης πυρκαγιών. Θα εκπαιδευτεί ένα κλιμάκιο αξιωματικών του ΠΣ στις ΗΠΑ, οι οποίοι στην συνέχεια θα εκπαιδεύσουν στην Ελλάδα αρχικά 50 δασοπυροσβέστες, ενώ και ειδικοί εκπαιδευτές Αμερικανοί θα έλθουν στην χώρα μας για τον ίδιο σκοπό.

Το έργο τους θα είναι «προκατασταλτικό» και θα έχουν και την ευθύνη αντιμετώπισης της πυρκαγιάς με πυρκαγιά (αντιπύρ), τεχνογνωσία που διαθέτει το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιατί δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο – κάτι που επιθυμεί η ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Θα ονομάζονται «Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων», που θα αποτελούνται συνολικά από 60 επιστήμονες δασολόγους και δασοπόνους και 440 πυροσβέστες πολλαπλών επιχειρησιακών καθηκόντων. Ωστόσο, επειδή αυτό δεν είναι πολύ εύκολο, καθώς απαιτείται πολύ ειδική και καλή εκπαίδευση, προωθήθηκε από τον κ. Στυλιανίδη το σχέδιο για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Σώματος δασοκομάντος, που θα μετακινείται από χώρα σε χώρα, όπου υπάρχει ανάγκη.

Ραντάρ και drones
Παράλληλα η Πολιτική Προστασία βάζει μπροστά το σχέδιο ΑΙΓΙΣ το οποίο έχει ήδη ενεργοποιηθεί και περιλαμβάνει την ανάπτυξη και την αύξηση του εξοπλισμού και των τεχνολογικών μέσων, καθώς επίσης και του ανθρώπινου δυναμικού του νέου υπουργείου. Μέσω του ΑΙΓΙΣ θα υπάρξουν ειδικά συστήματα ελέγχου, ανίχνευσης και μέτρησης των καιρικών φαινομένων, όπως ραντάρ που θα δουλεύουν με το λογισμικό της ΕΜΥ, ώστε να εντοπίζουν πότε και από πού έρχεται η κακοκαιρία, καθώς επίσης και ανιχνευτήρες και drones, ώστε να υπάρχει εικόνα από παντού όταν προβλέπονται ακραία και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Αεροπορία πυρκαγιών
Ακόμη προβλέπεται μέσω του ΑΙΓΙΣ, η δημιουργία ειδικής μονάδας πτητικών μέσων (Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης Κοινής Ωφέλειας) όπου θα ενταχθούν εκεί ό,τι πτητικά μέσα διαθέτουν για δασοπυρόσβεση και ό,τι αποκτηθεί στο μέλλον μέσω του σχεδίου. Όλα αυτά βέβαια αναμένεται να ολοκληρωθούν σε βάθος πενταετίας δηλαδή το 2026. Τέλος, επιθυμία του υπουργείου είναι ένας εθνικός διάλογος με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τοπική αυτοδιοίκηση, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την επιστημονική κοινότητα, με στόχο τη διαμόρφωση εθνικού πλάνου για την κλιματική κρίση.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει