Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορωνοϊός: Χωρίς περιορισμούς διασκέδαση και εστίαση από σήμερα για τους εμβολιασμένους

Διαβάστε αναλυτικά τα μέτρα που ισχύουν σε όλη τη χώρα από σήμερα

Στην κανονικότητα και τη ζωή προ κορονοϊού επιστρέφουν από αύριο, Σάββατο, οι πλήρως εμβολιασμένοι, αφού θα απολαμβάνουν ξανά μια σειρά από ελευθερίες κυρίως στον τομέα της διασκέδασης.

Οι ελευθερίες αυτές, με βάση τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, θα αφορούν στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, παρέχοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί να διασκεδάσουν, όπως έκαναν και προ κορονοϊού. Και αυτό γιατί στο εξής επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ κ.λπ. να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι, ακόμη και στις κόκκινες περιοχές.

Συνεπώς, αίρονται τα περιοριστικά μέτρα για τις “κόκκινες” επιδημιολογικά περιοχές και συγκεκριμένα αυτά της απαγόρευσης κυκλοφορίας τις μεταμεσονύχτιες ώρες και της μουσικής σε χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Πλήρης ελευθερία θα υπάρχει για τους θαμώνες στους κλειστούς χώρους διασκέδασης που δέχονται μόνο εμβολιασμένους και νοσήσαντες. Στην εστίαση και σε καταστήματα διασκέδασης σε κλειστούς αλλά και ανοιχτούς χώρους που είναι αμιγείς για εμβολιασμένους, δεν θα υφίσταται κανένας περιορισμός.
Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα, στους χώρους αυτούς δεν επιτρέπεται να είναι όρθιοι οι πελάτες, απαιτούνται αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών και η μέγιστη πληρότητα είναι 85%.

Σημειώνεται ότι το προσωπικό των καταστημάτων θα φοράει μάσκα και θα τηρεί τα μέτρα προστασίας. Αντίθετα, για τους μεικτούς χώρους εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, τα μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν όπως και σήμερα.

Τι θα ισχύει με τις “κόκκινες” περιοχές

Οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, όπως είναι η μάσκα, η χρήση αντισηπτικού και η τήρηση των αποστάσεων.

Οι κόκκινες περιοχές θα ανακοινώνονται ώστε να υπάρχει εγρήγορση του πληθυσμού, είπε ο υπουργός Υγείας και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές τις περιοχές και η μουσική θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς.

Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, όπως τόνισε ο ίδιος, για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή. Ο στόχος είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Αναφερόμενος στις αποφάσεις της επιτροπής, ο υπουργός Υγείας συμπλήρωσε ότι “η επιτροπή γνωμοδοτεί και σεβόμαστε τους επιστήμονες οι οποίοι μετέχουν σε αυτήν. Θα μας δίνει τις συμβουλές της οπότε το ζητήσουμε”.

 

Επιπλέον ελευθερίες για τους εμβολιασμένους στην εστίαση

“Θα υπάρχει πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους, κανένας περιορισμός. Το προσωπικό στην εστίαση αλλά και στα κέντρα διασκέδασης θα παίρνει τα απαραίτητα μέτρα και θα χρησιμοποιεί μάσκα”, τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.

Όσον αφορά στους μικτούς χώρους διασκέδασης, θα ισχύουν ως έχουν οι περιορισμοί εξήγησε ο υπουργός, ο οποίος συμπλήρωσε ότι τα μέτρα αυτά τίθενται σε ισχύ για 15 ημέρες και θα ξανασταθμιστούν στην πορεία, ώστε να απλοποιηθούν και να γίνουν ακόμα πιο ξεκάθαρες οι οδηγίες προς τους πολίτες.

Πληρότητα 100% σε εστίαση, κινηματογράφους και θέατρα από το Σάββατο
Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία καταργούνται οι περιορισμοί που αφορούσαν στην πληρότητα των εσωτερικών χώρων στην εστίαση, τα θέατρα και τους κινηματογράφους, επιστρέφοντας στα κανονικά πλαίσια του 100%.

Πρόσβαση στους συγκεκριμένους χώρους θα έχουν όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και το μέτρο αναμένεται να ισχύσει από αυτό το Σαββατοκύριακο και θα ενταχθεί στο πακέτο των “ελευθεριών” που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης.

Παράλληλα, ικανοποιείται ένα αίτημα των επιχειρηματιών που ζητούσαν την κατάργηση του μέτρου από τη στιγμή που οι χώροι ήταν αμιγώς μόνο για εμβολιασμένους.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει