Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορονοϊός: Στο 70% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης

Στο 70%, κατά μέσο όρο, ανέρχεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τον κορονοϊό, που αναπτύσσουν από κοινού η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Στις έρευνες για το εμβόλιο συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 εθελοντές, οι μισοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υπόλοιποι στη Βραζιλία. Υπήρχαν 30 περιπτώσεις Covid-19 σε άτομα που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου και 101 περιπτώσεις σε άτομα που έλαβαν εικονική ένεση.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, κατά μέσο όρο, το εμβόλιο λειτουργεί με προστασία 70%. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η αποτελεσματικότητα αυξήθηκε στο 90% σε μια ομάδα εθελοντών. Στους οποίους δόθηκε αρχική μισή δόση, ακολουθούμενη από πλήρη δόση, με διαφορά ενός μήνα. Όταν όμως έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις μέσα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών, η αποτελεσματικότητα έπεσε στο 62%.

Πρόκειται για αποτελέσματα από ενδιάμεση ανάλυση δεδομένων του AZD1222 από τις εν εξελίξει κλινικές δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βραζιλία.

Σε δήλωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, σημειώνει ότι «η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, αλλά και η ασφάλειά του, επιβεβαιώνουν ότι θα είναι πολύ αποτελεσματικό έναντι της νόσου COVID-19. Θα έχει άμεση επίδραση στο επείγον αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας».

Ωστόσο, το ποσοστό αποτελεσματικότητας 70% είναι πολύ χαμηλότερο. Συγκριτικά με τα εμβόλια που παρουσιάστηκαν από την Pfizer και τη Moderna νωρίτερα αυτό το μήνα. Τα οποία φτάνουν στο 95%.

Από την άλλη, το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την AstraZeneca, είναι πολύ πιο οικονομικό. Αποθηκεύεται ευκολότερα και είναι πολύ πιο εύκολο να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει