Ενημέρωση με ένα κλικ

Το εμβόλιο της γρίπης ενδεχομένως να μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό

Το εμβόλιο της γρίπης μειώνει κατά 39% τις πιθανότητες να κολλήσει κάποιος τον κορωνοϊό, δείχνει μία νέα, προκαταρκτική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific American.

Η έρευνα αφορά άτομα που εργάζονται στον κλάδο της υγείας και συγκεκριμένα 10.600 εργαζόμενους στο Radboud University Medical Center της Ολλανδίας. Από αυτούς, 184 άτομα είχαν κολλήσει τον κορωνοϊό έως την 1η Ιουνίου. Το ενδιαφέρον είναι ότι το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων ανάμεσα στο προσωπικό του συγκεκριμένου νοσοκομείου ήταν 2,23% για εκείνους που δεν είχαν λάβει το εμβόλιο της γρίπης αλλά μόνο 1,33% για εκείνους που είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Δύο ακόμα πρόσφατες έρευνες από την Ιταλία εντόπισαν μία παρόμοια τάση: Τα ποσοστά των κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν χαμηλότερα ανάμεσα στα άτομα 65 ετών και άνω που είχαν κάνει το εμβόλιο της γρίπης.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και εμβόλια που στοχεύουν σε συγκεκριμένες ασθένειες, όπως για παράδειγμα εκείνα της ιλαράς ή της πολιομυελίτιδας, ουσιαστικά «εξασκούν» τον οργανισμό να παλεύει και άλλους «εισβολείς».

Πάντως, οι ερευνητές παραδέχονται ότι χρειάζονται περισσότερες αποδείξεις για να μπορέσουν να πουν με βεβαιότητα ότι το εμβόλιο της γρίπης μειώνει πραγματικά τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό. «Είναι μια ενδιαφέρουσα έρευνα, αλλά δεν παρέχει οριστικές αποδείξεις», δήλωσε στο Scientific American η Έλεν Φόξμαν, ανοσοβιολόγος του Yale School of Medicine.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους οι υγειονομικοί που δεν εμβολιάστηκαν για τη γρίπη είχαν υψηλότερες πιθανότητες να κολλήσουν κορωνοϊό. Για παράδειγμα, είναι πιθανό εκείνοι που έκαναν το εμβόλιο να ήταν γενικά πιο προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξηγεί η Φόξμαν. Επιπλέον, μία ακόμα διαφορά ήταν ο βαθμός στον οποίο οι εργαζόμενοι αυτοί έρχονταν σε επαφή με ασθενείς.

«Είναι λίγο τραβηγμένο να πούμε στον κόσμο ‘πρέπει να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης γιατί θα σας προστατεύσει από το Covid’», εξηγεί η Φόξμαν. Όμως, τονίζει πως ο κόσμος πρέπει να κάνει το εμβόλιο της γρίπης γιατί θα τον προστατεύσει από τη γρίπη.

Καθώς ο χειμώνας –και άρα και η εποχή της γρίπης- ξεκινά στο βόρειο ημισφαίριο, οι επιστήμονες φοβούνται αυτό που έχουν χαρακτηρίσει σαν μια «δίδυμη πανδημία». Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το 0,1% των ατόμων που είχαν κάνει το εμβόλιο της γρίπης πέθαναν πέρυσι στις ΗΠΑ, την ώρα που η γρίπη σκοτώνει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς. Πέρυσι, στη χώρα καταγράφηκαν 18 εκατ. ιατρικές επισκέψεις και 405.000 νοσηλείες που σχετίζονταν με τη γρίπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάθε χρόνο 290.000 έως 650.000 θάνατοι που προκαλούνται από το αναπνευστικό, σχετίζονται με τη γρίπη.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει