Ενημέρωση με ένα κλικ

Πουλήθηκαν γυαλιά του Γκάντι αντί 288.000 ευρώ

Αντί του ποσού των 260.000 στερλινών ή 288.000 ευρώ πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Βρετανία ένα επιχρυσωμένο ζευγάρι γυαλιά του Μαχάτμα Γκάντι. Η αρχική εκτίμηση για την αξία τους από τον οίκο δημοπρασιών East Bristol Auctions ήταν «μόλις» 11.000 έως 15.000 ευρώ, ωστόσο στη διάρκεια της διαδικασίας η τιμή τους εκτοξεύτηκε.

Τα χαρακτηριστικά στρόγγυλα γυαλιά του ήρωα της ινδικής ανεξαρτησίας είχε αφήσει στο γραμματοκιβώτιο του οίκου δημοπρασιών ο ιδιοκτήτης τους, στα χέρια του οποίου είχαν φτάσει μέσω του θείου του. Ο Μαχάτμα Γκάντι του τα είχε χαρίσει σε ένδειξη «ευγνωμοσύνης για μια καλή πράξη που έκανε».

Ο Γκάντι «έδινε συχνά τα παλιά γυαλιά του, τα οποία δεν ήθελε πια, σ’ αυτούς που τα είχαν ανάγκη ή σε αυτούς που τον είχαν βοηθήσει», εξήγησε ο οίκος δημοπρασιών στον ιστότοπό του.

Όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι του οίκου, όταν βρήκαν τα γυαλιά και επικοινώνησαν με τον πωλητή, «ψάξαμε, κάναμε έρευνες και βρήκαμε πως επρόκειτο για μια ιστορική ανακάλυψη… Τηλεφώνησα στον κύριο, μου είπε: “αν δεν αξίζουν τίποτα, ξεφορτωθείτε τα”».

Όταν ο πωλητής ενημερώθηκε για την αρχική τιμή εκτίμησης, είχε σοκαριστεί από το ύψος του ποσού. Μπορούμε να φανταστούμε τι έπαθε όταν έμαθε την τελική τιμή πώλησης.

Ο Οίκος Δημοπρασιών East Bristol Auctions ανέβασε και στο Instagram τη διαδικασία της δημοπρασίας την Παρασκευή το βράδυ. «Δείτε τη στιγμή που τα γυαλιά του Γκάντι κατακυρώθηκαν για 260.000 λίρες. Τα είχαμε βρει μόλις πριν από 4 εβδομάδες μέσα στο γραμματοκιβώτιό μας, τα είχε αφήσει εκεί ένας κύριος, στον θείο του οποίου τα είχε δώσει ο ίδιος ο Γκάντι. Ένα απίστευτο αποτέλεσμα για ένα απίστευτο αντικείμενο!», έγραψε.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει