Ενημέρωση με ένα κλικ

Η Ανατολική Μεσόγειος στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ στις 27-28 Αυγούστου

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων στις 27 και 28 Αυγούστου στο Βερολίνο αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, όπως υπογράμμισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις προτάσεις του Ζοζέπ Μπορέλ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, τόνισε ότι «όπως ο Ύπατος Εκπρόσωπος έχει ήδη αναφέρει θα παρουσιάσει επιλογές στο Gymnich την Πέμπτη».

Το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου θα συζητηθεί ενδελεχώς και στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου ανέφερε η Ναμπίλα Μασράλι.

«Η ΕΕ πρέπει να έχει περισσότερη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο – Μας απασχολεί το πώς συμπεριφέρεται η Τουρκία στην περιοχή»
Δεκτή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη έγινε η πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο Ιζαμπέλ Ντυμόν, με την ευκαιρία της λήξης της θητείας της.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνάντηση, η κ. Ντυμόν είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Μεσόγειος πρέπει να είναι μια περιοχή συνεργασίας όπου όλα τα κράτη της περιοχής θα πρέπει να συνεργάζονται σε όλα τα επίπεδα.

«Tώρα είναι περιοχή εντάσεων και για αυτό πρέπει η ΕΕ να έχει περισσότερη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο την ειρήνη», σημείωσε για να προσθέσει ότι «μας απασχολεί το πώς συμπεριφέρεται η Τουρκία στην περιοχή».

Επισήμανε ότι η Γαλλία είναι παρούσα στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι «η γαλλική φρεγάτα έχει συνεχή παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και αυτό, πιθανότατα, θα συνεχιστεί», και τόνισε ότι αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, «διότι ο σκοπός της παρουσίας της Γαλλίας στην περιοχή είναι η αποφυγή συγκρούσεων, αλλά και γενικότερα, σε ό,τι αφορά τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου ενώ «αποτελεί ένα μήνυμα προς όλες τις χώρες ότι οι αυξανόμενες εντάσεις δεν πρέπει να λαμβάνουν χώρα και ούτε αποτελούν στόχο της Γαλλίας».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει