Ενημέρωση με ένα κλικ

Σάλος στη Γαλλία από τον βανδαλισμό του Oradour-Sur-Glane από αρνητές του Ολοκαυτώματος

Τα συνθήματα ανακαλύφθηκαν χθες στο κέντρο μνήμης του χωριού, όπου η μεραρχία SS, Das Reich είχε δολοφονήσει 642 χωρικούς.

Σάλος προκαλείται στη Γαλλία, μετά τον βανδαλισμό της εισόδου του χωριού Oradour-Sur-Glane, από αρνητές του Ολοκαυτώματος.

Ο βανδαλισμός αφορά την επιγραφή συνθημάτων στο ιστορικό χωριό της Γαλλίας, με την οργή ν’αγγίζει και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποσχέθηκε πως θα γίνουν τα πάντα για να βρεθούν οι δράστες.

Τα συνθήματα ανακαλύφθηκαν χθες στο κέντρο μνήμης του χωριού, όπου η μεραρχία SS, Das Reich είχε δολοφονήσει 642 χωρικούς.

Την κοινή οργή για το περιστατικό επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του κέντρου Φαμπρίς Εσκίρ, προσθέτοντας ότι: «Επικρατεί γενική αγανάκτηση».

Ο τοπικός τύπος απαθανάτισε τον βανδαλισμό, με την πρόσοψη του κέντρου μνήμης, στην οποία είχε γραφτεί η λέξη «μαρτυρικό», να έχει σβηστεί και να έχει με λευκή μπογιά, και να έχει αντικατασταθεί, με την λέξη  «ψεύτης», καθώς και τις λέξεις «για πότε η αλήθεια;» και το όνομα ενός αρνητή του Ολοκαυτώματος.
Ο Φαμπρίς Εσκίρ, κατέθεσε μήνυση για το περιστατικό, ενώ διεξάγεται έρευνα.

Στο ιστορικό χωριό, Oradour-Sur-Glane, σημειώθηκε σφαγή, στις 10 Ιουνίου 1944, όταν η μεραρχία SS, Das Reich, συγκέντρωσε τους άνδρες στις σιταποθήκες του χωριού, εκτελώντας τους δια τουφεκισμού. Εν συνεχεία συγκέντρωσαν τις γυναίκες και τα παιδιά, καίγοντας τους ζωντανούς μέσα στην εκκλησία του χωριού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε πως «θα γίνουν τα πάντα» για να βρεθούν οι δράστες, ενώ καταδίκασε αυτή την «αχαρακτήριστη πράξη».

«Λερώνοντας αυτόν τον τόπο περισυλλογής, λερώνεις επίσης τη μνήμη των μαρτύρων μας», είχε δηλώσει ήδη από χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Οι αντιδράσεις των πολιτικών ήταν σήμερα ομόφωνες, από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά.

Άπαντες εξέφρασαν «αηδία» ή «αγανάκτηση» και κατήγγειλαν αυτές τις «αναξιοπρεπείς και δειλές» πράξεις που «πληγώνουν βαθιά» ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη «να μεταλαμπαδευθεί η μνήμη».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει