Ενημέρωση με ένα κλικ

Συγκέντρωση της αντιπολίτευσης με συμμετοχή 200.000 ατόμων στη Λευκορωσία

«Ποτέ οι Λευκορώσοι δεν ήταν ενωμένοι όπως τώρα. Είναι η γιορτή της Ελευθερίας»

Αντιπολιτευτική συγκέντρωση λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στο Μίνσκ, με την συμμετοχή περίπου 200.000 πολιτών, αποτελώντας μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης στην ιστορία της Λευκορωσίας.

Κύριο αίτημα των διαδηλωτών η αποχώρηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο από την προεδρία, μία εβδομάδα μετά την επανεκλογή του, με ποσοστό 80%, σε μια εκλογική διαδικασία, με σωρεία καταγγελιών για νοθεία.

«Δικαιοσύνη!» και «Φύγε!» ήταν τα κεντρικά συνθήματα των διαδηλωτών κατά του Λουκασένκο.. Αφού διέσχισαν τη λεωφόρο της Ανεξαρτησίας, σχεδόν 100.000 άνθρωποι, κατά τους δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, συγκεντρώθηκαν κατόπιν περιμετρικά του μνημείου το οποίο είναι αφιερωμένο στα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ποτέ οι Λευκορώσοι δεν ήταν ενωμένοι όπως τώρα. Είναι η γιορτή της Ελευθερίας», δήλωσε ο Γιούρι Σάνκο, καθολικός ιερέας, ο οποίος μετείχε στην κινητοποίηση μετά το πέρας της λειτουργίας.

«Περίμενα 30 χρόνια προκειμένου η Λευκορωσία να γίνει ελεύθερη. Θα κυνηγήσουμε τους δήμιους που βρίσκονται στην εξουσία», δήλωσε ένας 65χρονος άνδρας, που δεν ήθελε να αποκαλύψει το όνομά του.

Κρατώντας λουλούδια και μπαλόνια, ντυμένοι στα λευκά, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν υπό τον ήχο των κόρνων και των συνθημάτων. Ορισμένοι είχαν τυλιχθεί με μια τεράστια σημαία σε λευκό και κόκκινο, τα χρώματα της αντιπολίτευσης.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, της κυριότερης αντιπάλου του Αλεξάντερ Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές, οι Λευκορώσοι διαδήλωσαν, επίσης, σήμερα στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας και πολλές μικρές κοινότητες.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει