Ενημέρωση με ένα κλικ

Στη Γαλλία τα μαύρα κουτιά της πτήσης PS 752

«Η γαλλική κυβέρνηση είχε πολύ καλή συνεργασία με την ιρανική αντιπροσωπεία, για την οποία ευχαριστώ τη Γαλλία»

Στη Γαλλία απεστάλησαν τα μαύρα κουτιά της πτήσης PS 752, η οποία καταρρίφθηκε τον Ιανουάριο πάνω από την Τεχεράνη από λάθος, σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών του Ιράν, Μοχσέν Μπαχαρβάντ, στην εφημερίδα Etemad.

«Τα μαύρα κουτιά μεταφέρθηκαν στο Παρίσι χθες από αξιωματούχους της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και από έναν δικαστή και η αποκρυπτογράφηση τους θα ξεκινήσει την Δευτέρα», δήλωσε ο Μπαχαρβάντ, ως αρμόδιος για δικαστικές και διεθνείς υποθέσεις.

Η υπόθεση ξεκινά στις 11 Ιανουαρίου, μετά από παραδοχή των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων για κατάρριψη αεροσκάφους της Ukraine International Airlines, 3 ημέρες νωρίτερα, «από λάθος».

Η εμπλεκόμενη πτήση PS 752 είχε απογειωθεί από την Τεχεράνη, με προορισμό το Κίεβο και λίγα λεπτά μετά την απογείωσή της. Απολογισμός 176 νεκρών, το σύνολο των επιβατών, κυρίως Ιρανικής και Καναδικής εθνικότητας.

Στα τέλη Ιουνίου η γαλλική Υπηρεσία Ερευνών και Αναλύσεων (BEA), αποκάλυψε ότι το Ιράν ζήτησε επισήμως τη βοήθειά της για την επιδιόρθωση και ανάκτηση των δεδομένων των μαύρων κουτιών.

«Η γαλλική κυβέρνηση είχε πολύ καλή συνεργασία με την ιρανική αντιπροσωπεία, για την οποία ευχαριστώ τη Γαλλία», δήλωσε χαρακτηριστικά το Μπαχαρβάντ.

Δήλωση της BEA αναφέρει ότι η ανάλυση των μαύρων κουτιών θα ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου.

Ο Ιρανός υπουργός δικαιολόγησε την καθυστέρηση αποστολής των μαύρων κουτιών, ως απόρροια της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει πλήξει το Ιράν αλλά και την διεθνή αεροπλοΐα με ματαίωση διεθνών πτήσεων.

Τα 24ώρα της κατάρριψης της πτήσης PS 752, η ιρανική αεράμυνα βρισκόταν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, μετά από εκτόξευση πυραύλων από την Τεχεράνη, κατά Ιρακινής βάσης στην οποία εδρεύουν Αμερικανοί στρατιώτες, ως εκδίκηση του θανάτου του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει