Ενημέρωση με ένα κλικ

Μπλόκο σε αγωγό στη Τυνησία από διαδηλωτές

Οι διαδηλωτές ζητούν εργασία

Σε αποκλεισμό ενός εκ των μεγαλύτερων αγωγών της Τυνησίας, προχώρησαν διαδηλωτές, με τον συγκεκριμένο αγωγό να μεταφέρει τη μισή πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας.
Οι διαδηλωτές ζητούν εργασία.

Την Πέμπτη, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις παραγωγής του Ελ Καμούρ, κλείνοντας μια βάνα του αγωγού του Ταταουίν.

Η πράξη αυτή, η οποία σημειώθηκε χωρίς συγκρούσεις οδήγησε στην αναστολή μεταφοράς του πετρελαίου.

«Η μεταφορά του πετρελαίου στον αγωγό που συνδέει τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της ερήμου του Ταταουίν προς τον πετρελαϊκό σταθμό της Σκίρα διακόπηκε» δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Ενέργειας, Χάμεντ Μάτρι, προσθέτοντας ότι οι αρχές διαπραγματεύονται με τους διαδηλωτές.

Οι συγκεντρωμένοι έχουν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις πολλών εβδομάδων ζητώντας την εφαρμογή της συμφωνίας μετά την διακοπή παραγωγής πετρελαίου στις ίδιες εγκαταστάσεις το 2017.

Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί σε πρόσληψη χιλιάδων ανέργων και στη δημιουργία ενός επενδυτικό ταμείο για τις φτωχές περιοχές της νότιας Τυνησίας, χωρίς όμως να υλοποιούνται.

Αντιδρώντας στην εισβολή των διαδηλωτών στις εγκαταστάσεις, το υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε την αντίδραση του στρατού. Ο στρατός έδρασε «με υπευθυνότητα, επαγγελματισμό και ψυχραιμία» για να μην υπάρξουν θύματα και να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι οι ένοπλες δυνάμεις έχουν την ευθύνη να προστατεύσουν την ασφάλεια του εθνικού πλούτου χωρίς να δεχτούν «απόπειρες καταστροφής» του.

Οι κινητοποιήσεις αυτές σημειώνονται ενώ στην Τύνιδα είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ελίες Φαχφάχ, λόγω υπόθεσης σύγκρουσης συμφερόντων.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει