Ενημέρωση με ένα κλικ

Αγιά Σοφιά: Εντός 15 ημερών η απόφαση για το αν θα μετατραπεί σε τζαμί

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας για το εάν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί ή όχι σε τέμενος.

Όπως μεταδίδουν τα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί σε 15 ημέρες.

Παρέμβαση Πομπέο για την Αγία Σοφία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε την Άγκυρα να μην μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ εκλαμβάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της, ως υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού κτιρίου.

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι παραμένει προσβάσιμη από όλους», ανέφερε στη δήλωσή του ο Μάικ Πομπέο.

Απάντηση Αγκυρας σε Πομπέο

Η Αγία Σοφία, είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, και δεν εναπόκειται σε κανέναν να μιλά για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με το ύφος «προειδοποιούμε, υπαγορεύουμε», σχολίασε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με το καθεστώς της Αγίας Σοφίας μας προκάλεσε έκπληξη.

Η κυβέρνησή μας έλαβε σιωπηλά επαναστατικά μέτρα για να προστατεύσει την ελευθερία της θρησκείας και των πεποιθήσεων, που είναι εγγυημένη από το σύνταγμα και τους νόμους μας, για όλους τους πολίτες μας χωρίς καμία διάκριση.

Σε αυτό το πλαίσιο, προστατεύουμε σχολαστικά όλες τις πολιτιστικές ιδιοκτησίες που κατέχουμε χωρίς καμία διάκριση, συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Σοφίας, στο πλαίσιο της παράδοσης της ανεκτικότητας που απορρέει από τον πολιτισμό και την ιστορία μας.

Η Τουρκία φρόντιζε ευλαβικά την ιστορική, πολιτιστική και πνευματική αξία της Αγίας Σοφίας από την κατάκτησή της.

Σε αυτήν την περίπτωση, υπενθυμίζουμε και πάλι μια πραγματικότητα που πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς. Η Αγία Σοφία είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας, όπως όλα τα πολιτιστικά περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στη γη μας.

Κάθε είδους κίνηση επίδειξης ισχύος σχετικά με την Αγία Σοφία είναι επίσης ένα ζήτημα που αφορά τις εσωτερικές μας υποθέσεις στο πλαίσιο πάντα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Φυσικά όλοι είναι ελεύθεροι να εκφράσουν τη γνώμη τους. Ωστόσο, δεν είναι αποδεκτό το να μιλά κανείς για κυριαρχικά δικαιώματα χρησιμοποιώντας μια γλώσσα “προειδοποιήσεων και επιβολής”».

Παρέμβαση Βαρθολομαίου για Αγία Σοφία

Ξεκάθαρο μήνυμα κατά της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έστειλε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σημειώνοντας ότι «τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σ’ όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Και η Αγία Σοφία λόγω της ιερότητας είναι ένα ζωτικό κέντρο εις το οποίο αγκαλιάζονται η Ανατολή με τη Δύση, θα διασπάσει τους δύο αυτούς κόσμους».

«Η Αγία Σοφία δεν ανήκει μόνο σ’ αυτόν που κατέχει το μνημείο, αλλά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ο τουρκικός λαός έχει την μεγάλη ευθύνη και την ύψιστη τιμή, να αναδεικνύει την οικουμενικότητα του υπέροχου αυτού μνημείου», σημείωσε.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει