Ενημέρωση με ένα κλικ

Άρση της ασυλίας των αστυνομικών στο Κολοράντο

Η ACLU χαρακτήρισε τον νόμο αυτό ιστορικό

Την άρση της ασυλίας των αστυνομικών, προβλέπει νομοσχέδιο, το οποίο επικύρωσε ο κυβερνήτης του Κολοράντο, Τζάρεντ Πόλις.

Οι ισχύουσες ως τώρα διατάξεις προστάτευαν τους αστυνομικούς από αστικές αγωγές για ανάρμοστη συμπεριφορά εν ώρα υπηρεσίας.

Η ημερομηνία της επικύρωσης του νομοσχεδίου δεν είναι τυχαία, με τον Πόλις, Δημοκρατικός κυβερνήτης, να επιλέγει την 19η Ιουνίου, η οποία αποτελεί εορτή της κατάργηση της δουλείας στις ΗΠΑ.

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) χαιρέτισε την κίνηση αυτή, επισημαίνοντας ότι το Κολοράντο έγινε μία από τις πρώτες πολιτείες οι οποίες ακυρώνουν την ασυλία των αστυνομικών. Η ACLU χαρακτήρισε τον νόμο αυτό ιστορικό.

Βάσει του νέου νόμου οι αστυνομικοί της πολιτείας εντός των επόμενων τριών ετών θα εφοδιαστούν με κάμερες στις στολές τους, ενώ απαγορεύεται η χρήση κεφαλοκλειδώματος. Ο νέος νόμος έχει λάβει τη στήριξη των επικεφαλής των αστυνομικών τμημάτων της πολιτείας όπως και των σερίφηδων των κομητειών, οι οποίοι σε κοινή του ανακοίνωση επισημαίνουν ότι πολλά από τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτόν ήδη εφαρμόζονται σε τοπικό επίπεδο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προσέφερε ασυλία στους αστυνομικούς πριν 50 χρόνια προκειμένου να τους προστατεύσει από αγωγές για ασήμαντους λόγους. Οι δικηγόροι οι οποίοι εκπροσωπούν την αστυνομία έχουν δηλώσει ότι η ασυλία διασφαλίζει ότι τα όργανα της τάξης μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις σε δευτερόλεπτα όταν αντιμετωπίζουν σε επικίνδυνες καταστάσεις, χωρίς να ανησυχούν αν στη συνέχεια θα τους ασκηθούν διώξεις.

Οι επικριτές όμως του μέτρου καταγγέλλουν ότι με αυτό τον τρόπο συχνά δεν τιμωρείται η αστυνομική βία.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει