Ενημέρωση με ένα κλικ

Σχέδιο βοήθειας 3,75 δισεκατομμυρίων ευρώ στην αυτοκινητοβιομηχανία της Ισπανίας

Το συγκεκριμένο σχέδιο συναντά το σχέδιο οικολογικής μετάβασης της κυβέρνησης

Την διάθεση 3,75 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως βοήθεια προς την αυτοκινητοβιομηχανία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, με την αυτοκινητοβιομηχανία ν’αποτελεί πυλώνα της Ισπανικής οικονομίας.

«Η κυβέρνηση εργάστηκε χέρι με χέρι με τον τομέα για την επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του και επιτρέπει επίσης να υλοποιηθεί μια επείγουσα οικολογική μετάβαση», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Το σχέδιο «θα χρηματοδοτηθεί από έναν προϋπολογισμό 3,75 δισεκατομμυρίων ευρώ», πρόσθεσε.

Κατά τον Σάντσεθ, το σχέδιο περιλαμβάνει «χρηματοδοτήσεις για την ανακαίνιση του πάρκου αυτοκινητοβιομηχανίας με παροχή βοήθειας ιδιαίτερα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα», ενώ εντός του σχεδιασμού εντάσσεται η έρευνα και η καινοτομία καθώς και φορολογικά κίνητρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα.

Το συγκεκριμένο σχέδιο συναντά το σχέδιο οικολογικής μετάβασης της κυβέρνησης η οποία φιλοδοξεί ότι το 2024 όλα τα καινούρια αυτοκίνητα θα εκπέμπουν «μηδενικούς ρύπους» στη χώρα.

Μέσα στα σχέδια του Σάντσεθ, περιλαμβάνεται και η υποστήριξη του τουριστικού τομέα. Με τον τουρισμό ν’αποτελεί το 12% του Ισπανικού ΑΕΠ και την αυτοκινητοβιομηχανία το 10%, η ανάγκη υποστήριξης του καθίσταται επιτακτική.

Η αυτοκινητοβιομηχανία εξυπηρετεί το 1/5 των Ισπανικών εξαγωγών και απασχολεί άμεσα ή έμμεσα δύο εκατομμύρια εργαζομένους. Τόσο η πανδημία του κορονοϊού, όσο και η μετάβαση στην ηλεκτρική αυτοκίνηση έπληξαν τον τομέα αυτόν.

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία Nissan ανακοίνωσε πρόσφατα το κλείσιμο των εργοστασίων της στη Βαρκελωνη, από τα οποία εξαρτώνται 20.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας ενώ η αμερικανική Ford ανακοίνωσε την κατάργηση 350 θέσεων εργασίας στο εργοστάσιό της στη Βαλένθια.

Τόσο η Ισπανία όσο και άλλες χώρες όπως η Γαλλία ανακοίνωσαν σχέδια βοήθειας στην αυτοκινητοβιομηχανία, με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ν’ανακοινώνει στα τέλη Μαΐου ένα σχέδιο επανεκκίνησης του τομέα ύψους άνω των οκτώ δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι θα έβλεπε ευνοϊκά μια υποψηφιότητα της υπουργού Οικονομικών για την ηγεσία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο Σάντσεθ δήλωσε πως η Ισπανία θα «ενδιαφερόταν πολύ» να ηγηθεί του λεγόμενου Eurogroup προσθέτοντας πως αποτελεί «τιμή» που η υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο θεωρείται κορυφαία υποψήφια μετά τη δήλωση του Πορτογάλου Μάριο Σεντένο ότι θα παραιτηθεί από τη θέση αυτή.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει