Ενημέρωση με ένα κλικ

Αναφορές λεηλασιών και εγκλημάτων εκδίκησης από τις κυβερνητικές δυνάμεις στη Λιβύη

«Η GNA θα πρέπει να λάβει κατεπειγόντως μέτρα για να σταματήσει τα εκδικητικά εγκλήματα στην Ταρχούνα»

Αναφορές για λεηλασίες και καταστροφές ιδιωτική περιουσίας στη Λιβύη, από δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας (GNA), εξετάζουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η υπόθεση αφορά 2 πόλεις έξω από την Τρίπολη, την Ταρχούνα και την Αλασάμπαα, τις οποίες ανακατέλαβε η GNA.

H Ταρχούνα, πέρασε στον έλεγχο της GNA την Πέμπτη, όντας στον έλεγχο των δυνάμεων του Χαλιφά Χαφτάρ, μέχρι τότε. Μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του Χάφταρ, αναρτήθηκαν βίντεο στο διαδίκτυο τα οποία δείχνουν λεηλασίες καταστημάτων και πυρπόληση σπιτιών τα οποία ανήκουν σε οικογένειες που συνδέονται με τον LNA και τους τοπικούς υποστηρικτές του.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες από την Ταρχούνα και τη νότια Τρίπολη.

«Οι αναφορές για τον εντοπισμό ενός αριθμού πτωμάτων στο νοσοκομείο της Ταρχούνα είναι βαθύτατα ανησυχητικές»

«Λάβαμε επίσης πολυάριθμες αναφορές για λεηλασίες και καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας στην Ταρχούνα και την Αλασάμπαα, που σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται ότι είναι εκδικητικές ενέργειες οι οποίες υπάρχει κίνδυνος να ξεφτίσουν ακόμη περισσότερο τον κοινωνικό ιστό στη Λιβύη».

Η Αλασάμπαα αποτελεί  πόλη στα νότια της Τρίπολης η οποία κατελήφθη προσφάτως από τη GNA.

«Η GNA θα πρέπει να λάβει κατεπειγόντως μέτρα για να σταματήσει τα εκδικητικά εγκλήματα στην Ταρχούνα», δήλωσε η Χάνα Σάλαχ, ερευνήτρια στην οργάνωση Human Rights Watch.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της αναγνωρισμένης κυβέρνησης έστειλε στο πρακτορείο Reuters ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούνται οι δυνάμεις της ότι θα τιμωρηθούν για τυχόν αντίποινα στις περιοχές οι οποίες ανακαταλαμβάνονται.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της GNA από την πλευρά του δήλωσε ότι οι δυνάμεις που μπήκαν στην Ταρχούνα ανακάλυψαν περισσότερα από 100 πτώματα σε ένα νεκροτομείο.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει