Ενημέρωση με ένα κλικ

Διάσωση της Lufthansa με αντάλλαγμα μερική κρατικοποίηση

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική διάσωσης των γερμανικών εταιρειών.

Η πανδημία του κορονοϊού, οδηγεί την Lufthansa σε συμφωνία με την Γερμανική κυβέρνηση, ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εντός της συμφωνίας όμως συμπεριλαμβάνεται και η απόκτηση μεριδίου της Lufthansa από το Γερμανικό κράτος.

Συγκεκριμένα το αντάλλαγμα της κρατικής στήριξης, ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, αποτελεί η παραχώρηση του 20% – 25% της Lufthansa στο Γερμανικό κράτος.

Το γεγονός επιβεβαίωσε η ίδια η εταιρία αναφέροντας ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το γερμανικό Ταμείο Σταθεροποίησης της Οικονομίας για την κρατική στήριξη. Το πακέτο θα περιλαμβάνει ένα δάνειο 3 δισεκατομμυρίων ευρώ από την KfW, την γερμανική κρατική τράπεζα και την αγορά μεριδίου από το Ταμείο Σταθεροποίησης της Οικονομίας, γνωστό ως WSF.

Το WSF θα αποκτήσει μερίδιο 20% στην Lufthansa μέσω μελλοντικής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων.

Επιπρόσθετα, αναμένεται να συμφωνηθεί ένα μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο με το WSF, το οποίο θα μπορεί να ανταλλαχτεί με ένα επιπλέον ποσοστό 5% συν μια μετοχή στην ονομαστική αξία στην περίπτωση μιας εξαγοράς μετοχών από τρίτο μέρος.

Ως αντάλλαγμα το Γερμανικό κράτος θα αποκτήσει δύο θέσεις στο εποπτικό συμβούλιο, θα ασκεί όμως τα δικαιώματα ψήφου μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και ως προστασία απέναντι σε επιθετικές εξαγορές. Παράλληλα το Γερμανικό Κράτος δεν θα έχει την δυνατότητα άσκησης veto σε σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με την Handelsblatt η αύξηση κεφαλαίου και η τελική έγκριση θα πραγματοποιηθούν σε έκτακτη γενική συνέλευση. Οι όροι της συμφωνίας θα περιλαμβάνουν και αναστολή των μελλοντικών μερισμάτων, επιβολή ορίων στις αποδοχές των διευθυντικών στελεχών αλλά και δύο θέσεις στο εποπτικό συμβούλιο σε συνεννόηση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική διάσωσης των γερμανικών εταιρειών.

«Πιστεύω ότι έχουμε σχεδιάσει και εφαρμόζουμε πολύ γενναία τις ενέργειες διάσωσης, καθώς θέλουμε να δώσουμε στις επιχειρήσεις μας τις ίδιες ευκαιρίες όπως συμβαίνει και αλλού στον κόσμο», δήλωσε σχολιάζοντας απόψεις που θέλουν την Κίνα και τις ΗΠΑ να ενισχύουν πιο δυναμικά τις εταιρίες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της πανδημίας.

Μιλώντας συγκεκριμένα για την Lufthansa, η Μέρκελ επισήμανε ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε εντατικές συνομιλίες τόσο με την εταιρία όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι αναμένει σύντομα μια απόφαση. «Θα σας συμβούλευα να περιμένετε το τέλος των συνομιλιών. Δεν θα αργήσει, αλλά θα πρέπει πρώτα να είναι έτοιμη η απόφαση».

Η Handelsblatt, θεωρεί θετικό το γεγονός της κρατικής ενίσχυσης, ασκώντας κριτική όμως στην ολιγωρία των αρμόδιων.

«Όχι μόνο χάθηκε πολύτιμος χρόνος, αλλά επίσης χάθηκε πολλή εμπιστοσύνη – μεταξύ υπαλλήλων, πελατών και επενδυτών. Οι άμεσες συνέπειες της πανδημίας είναι καταστροφικές. Δεν είναι μόνο οι πτητικές λειτουργίες που έχουν παγώσει και θα χρειαστεί χρόνος για να ανακάμψουν σωστά. Ολόκληρη η στρατηγική έχει ανατραπεί».

Ο CEO της Lufthansa, Carsten Spohr είχε σχεδιάσει μια στρατηγική η οποία θα τοποθετούσε την Lufthansa σε ανταγωνιστική θέση έναντι των αεροπορικών εταιριών της Βόρειας Αμερικής και της Κίνας.

Παρόλα αυτά την παρούσα στιγμή κάθε είδους αναπτυξιακή πολιτική θεωρείται σπατάλη. Αυτό συνεπάγεται σε αλλαγή τακτικών με την διοίκηση αντί να επενδύει σε εξαγορές και επενδύσεις, θα πρέπει πρωτίστως να χρησιμοποιεί τα μελλοντικά κέρδη προς αποπληρωμή των υποχρεώσεων.

Παρόλα αυτά ο χρόνος διαπραγματεύσεων σχετικά με το πακέτο διάσωσης θα μπορούσε ν’αποβεί πιο καταστροφικό μακροχρόνια, με τον αυξανόμενο χρόνο συζητήσεων να προκαλεί ανάλογη απώλεια επενδυτών, την στιγμή μάλιστα που hedge funds και καιροσκόποι καραδοκούν εκμεταλλευόμενοι τις παρούσες συνθήκες.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει