Ενημέρωση με ένα κλικ

Παραίτηση του πρωθυπουργού του Λεσότο με φόντο την δολοφονία της πρώην συζύγου του

«Αποφάσισα να σας ανακοινώσω αυτοπροσώπως ότι εγκαταλείπω το αξίωμα του πρωθυπουργού του Λεσότο. Ήθελα να το ακούσετε από το στόμα εμού του ιδίου»

Την παραίτηση του ανακοίνωσε σήμερα, ο πρωθυπουργός του Λεσότο Τόμας Ταμπάνε, με την παραίτηση του ν’αποτελεί τον επίλογο μιας πολύμηνης πολιτικής κρίσης, της οποίας η έναρξη αποτέλεσε η δολοφονία της πρώην συζύγου του, το 2017.

«Αποφάσισα να σας ανακοινώσω αυτοπροσώπως ότι εγκαταλείπω το αξίωμα του πρωθυπουργού του Λεσότο. Ήθελα να το ακούσετε από το στόμα εμού του ιδίου», δήλωσε ο Ταμπάνε στους δημοσιογράφους από την κατοικία του.

Ωστόσο ότι για άλλη μια φορά, ο Ταμπάνε δεν διευκρίνισε αν η παραίτησή του έχει άμεση ισχύ.

Ο 80χρονος Ταμπάνε κυβερνά το Λεσότο εδώ και τρία χρόνια. Η αστυνομία ωστόσο τον συνδέει με τη δολοφονία της πρώτης συζύγου του, το 2017, λίγες ημέρες προτού να αναλάβει το αξίωμα.

Παρά την πίεση που του άσκησε το κόμμα του, το ABC, και οι εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό, αρνιόταν να αποχωρήσει δεσμευόμενος σε μια αόριστη παραίτηση «μέχρι τα τέλη Ιουλίου».

Την προηγούμενη εβδομάδα ωστόσο ο Ταμπάνε απώλεσε τη δεδηλωμένη με το κοινοβούλιο να προτείνει την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον νυν υπουργό Οικονομικών Μοεκέτσι Ματζόρο.

Tο Συμβούλιο του Κράτους ενέκρινε σήμερα την υποψηφιότητα του και αναμένεται η επικύρωση της από το κοινοβούλιο στην επόμενη συνεδρίασή του, στις 22 Μαΐου.

Ο Ταμπάνε με την δεύτερη σύζυγό του, Μεσάια, 42 ετών, κατηγορούνται από τις δικαστικές αρχές της χώρας για εμπλοκή στη δολοφονία της εν διαστάσει συζύγου του, Λιπολέλο, 58 ετών.

Οι δύο γυναίκες είχαν φτάσει μέχρι τα δικαστήρια για τον τίτλο της πρώτης κυρίας της χώρας, ενόψει της ορκωμοσίας του Ταμπάνε, τον Ιούνιο του 2017, με τα δικαστήρια να δικαιώνουν τη Λιπολέλο.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει