Ενημέρωση με ένα κλικ

Μυστήριο γύρω από τους θανάτους ιατρών στην Ρωσία

Θάνατοι ιατρών από πτώση στην Ρωσία, προκαλούν ερωτήματα στα ΜΜΕ και τον πληθυσμό

Σε μυστήριο εκτυλίσσεται ο θάνατος εργαζομένων στο σύστημα υγείας της Ρωσίας, με τους εργαζομένους να πέφτουν από παράθυρα νοσοκομείων σε μια περίοδο δύο εβδομάδων. Ο θάνατος τους αλλά και οι συνθήκες θανάτου τους, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες εργασίας τους εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Δύο εξ αυτών των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης είναι νεκροί ενώ ο ένας παραμένει στο νοσοκομείο. Και τα τρία αυτά περιστατικά, διερευνώνται από τις ρωσικές Αρχές, ενώ έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις τόσο στον ρωσικό Τύπο όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πρώτη υπόθεση αφορά τον Αλεξάντερ Σουλέποφ, ιατρό σε ασθενοφόρο στο Βορονέζ, μια πόλη σε απόσταση περίπου 540 χιλιομέτρων νότια της Μόσχας. Ο Σουλέποφ νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση έπειτα από πτώση από παράθυρο νοσοκομείου το Σάββατο. Η τοπική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη περιφερειακούς αξιωματούχους υγείας, δήλωσε ότι έπεσε από το παράθυρο του 2ου ορόφου του νοσοκομείου Νοβουσμάνσκαγια, όπου εργαζόταν ενώ λάμβανε θεραπεία αφότου βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Ο Σουλέποφ νοσηλεύτηκε για κορονοϊό στις 22 Απριλίου, την ίδια ημέρα όπου αυτός και ο συνάδελφος του, Αλεξάντερ Κοσιακίν, ανάρτησαν βίντεο στο διαδίκτυο, μέσα από το οποίο ο Σουλέποφ αποκάλυπτε ότι ήταν αναγκασμένος να εργάζεται παρά το γεγονός ότι είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό. Ο Κοσιακίν είχε προηγουμένως επικρίνει την διοίκηση του νοσοκομείου για ελλείψεις σε προστατευτικά μέσα, στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανακρίθηκε από την αστυνομία για φερόμενη διάδοση ψευδών ειδήσεων.

Ο Κοσιακίν, σε συνέντευξή του στο CNN, δήλωσε:

«Ο Σουλέποφ νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, και από όσο γνωρίζω είναι σε σοβαρή κατάσταση. Την τελευταία φορά που μιλήσαμε ήταν στις 30 Απριλίου. Ένιωθε καλά και ετοιμαζόταν να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο… και ξαφνικά συνέβη αυτό, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί και πώς, επομένως υπάρχουν τόσες πολλές ερωτήσεις στις οποίες δεν έχω καν την απάντηση».

Σε δηλώσεις του το νοσοκομείο Νοβουσμάνσκαγια ανέφερε ότι ο Σουλέποφ μόλις είχε ολοκληρώσει την βάρδια του όταν ενημέρωσε την διοίκηση για την θετική έκβαση στο τεστ για κορονοϊό ενώ του προσφέρθηκε νοσηλεία στον θάλαμο μολυσματικών ασθενειών.

Τρεις ημέρες αργότερα, ο Σουλέποφ αναίρεσε τις προηγούμενες δηλώσεις του, δηλώνοντας ότι στο βίντεο που εμφανίστηκε με τον Κοσιακίν, ήταν «συναισθηματικά φορτισμένος». Στο δεύτερο βίντεο το οποίο ηχογράφησε ο Σουλέποφ εμφανιζόταν ο Ιγκόρ Ποτάνιν, επικεφαλής του νοσοκομείου, ο οποίος κατηγορούσε ότι το ιατρικό προσωπικό του διαθέτει αρκετό προστατευτικό εξοπλισμό.

«Μίλησα γι’ αυτό στους υπαλλήλους του τμήματος: Δεν θα αφήσω κανέναν να πάει σε εξωτερικούς ή εσωτερικούς ασθενείς εάν δεν έχει μέσα προστασίας, τους είπα ότι προτιμώ να πάω μόνος μου εκεί, παρά να στείλω κάποιον άλλον»

Η υπόθεση του Σουλέποφ αποτελεί μια εκ των τριών υποθέσεων εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα της Ρωσίας ο οποίος έπεσε από ένα παράθυρο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Την 1η Μαϊου, η Έλενα Νεπομνιάσκαγια, επικεφαλής ιατρός νοσοκομείου στην πόλη Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας, απεβίωσε μετά από μία εβδομάδα νοσηλείας στην μονάδα εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με δήλωσή του περιφερειακού τμήματος του υπουργείου Υγείας.

Μετάδοση του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού TVK Krasnoyarsk πληροφορεί ότι εκείνη τη στιγμή η Νεπομνιάσκαγια, φέρεται να έπεσε από ένα παράθυρο κατά την διάρκεια συνάντησης με περιφερειακούς αξιωματούχους υγείας. Κύριο θέμα της συνάντησης αποτελούσε η μετατροπή της κλινικής σε εγκατάσταση για θεραπεία ασθενών με κορονοϊό.

Η Νεπομνιάσκαγια φέρεται να αντιτάχθηκε στις αλλαγές που προτάθηκαν λόγω έλλειψης προστατευτικών εργαλείων στο νοσοκομείο. Το περιφερειακό τμήμα υγείας του Υπουργείου Υγείας αρνήθηκε τους ισχυρισμούς αυτούς με δήλωση τους, προσθέτοντας ότι το νοσοκομείο διαθέτει αποθέματα για ασθενείς με κορονοϊό, ενώ το προσωπικό του είναι εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο.

Την 24ή Απριλίου, η Ναταλία Λεμπέντεβα, επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης στο Star City, την κύρια εκπαιδευτική βάση για τους κοσμοναύτες της Ρωσίας, απεβίωσε σε νοσοκομείο μετά από πτώση. Το νοσοκομείο της Ομοσπονδιακής Βιοϊατρικής Υπηρεσίας, το οποίο δηλώνει ότι βρισκόταν υπό νοσηλεία ως ύποπτο κρούσμα κορονοϊού, δημοσίευσε δήλωση η οποία αναφέρει ότι συνέβη ένα «τραγικό ατύχημα», χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Στην δήλωσή του, το νοσοκομείο ανέφερε:

«Ήταν μια πραγματική επαγγελματίας στον τομέα της, σώζοντας ανθρώπινες ζωές κάθε μέρα».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει