Ενημέρωση με ένα κλικ

Γερμανία: Παράταση των μέτρων αποστασιοποίησης έως τις 10 Μαΐου

Ο ρυθμός μετάδοσης του νέου κορονοϊού στη Γερμανία υπολογίζεται τώρα κατά μέσον όρο σε 0,76, δήλωσε σήμερα ο Λόταρ Βίλερ, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI), το οποίο είναι επιφορτισμένο με την εποπτεία της εξέλιξης της επιδημίας στη χώρα.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί έναν από τους δείκτες που παρακολουθούν οι αρχές όταν καλούνται να αποφασίσουν για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν θέσει σε ισχύ στη χώρα. Ειδικοί της δημόσιας υγείας επισημαίνουν ότι ένας ρυθμός μετάδοσης της Covid-19 που βρίσκεται στο 1 ή το ξεπερνάει θα καθιστούσε αδύνατη την χαλάρωση των μέτρων.

Ο αριθμός 0,76 σημαίνει ότι κατά μέσον όρο 100 άνθρωποι που είναι φορείς του SARS-CoV-2 μολύνουν άλλους 76 ανθρώπους και δείχνει ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώνεται δυνάμει με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Ρόμπερτ Κοχ πρόσθεσε ότι πιθανόν περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από την Covid-19 στη χώρα από τον αριθμό που δείχνουν τα στοιχεία, αλλά σημείωσε ότι η θνησιμότητα που υπερβαίνει την αναμενόμενη στη Γερμανία δεν αυξάνεται τόσο όσο σε άλλες χώρες.

«Βλέπουμε την θνησιμότητα που υπερβαίνει την αναμενόμενη να αυξάνεται στη Γερμανία. Όχι σε μεγάλο βαθμό, αλλά αυξάνεται», σημείωσε ο Λόταρ Βίλερ κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων και υπογράμμισε ότι μπορεί να περάσουν μήνες έως ότου υπάρξουν τελικά στατιστικά στοιχεία όσον αφορά την θνησιμότητα που υπερβαίνει την αναμενόμενη στη Γερμανία από τον SARS-CoV-2.

Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα παραταθούν «σίγουρα» έως τις 10 Μαΐου, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο Χέλγκε Μπράουν, ο επικεφαλής της καγκελαρίας της Άγκελα Μέρκελ, εν όψει κυβερνητικής συνόδου που θα γίνει αργότερα σήμερα για να αξιολογήσει την κατάσταση όσον αφορά τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στη χώρα.

Η καγκελάριος και οι ηγέτες των κρατιδίων της Γερμανίας θα συζητήσουν σήμερα τις προτάσεις για το άνοιγμα σχολείων και παιδικών σταθμών και την επανάληψη των αθλητικών γεγονότων, αλλά θα περιμένουν έως τις 6 Μαΐου για τα στοιχεία που θα δείχνουν τι αποτέλεσμα είχαν τα πρώτα βήματα που έκαναν για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων προτού προχωρήσουν κι άλλο, σημείωσε ο Χέλγκε Μπράουν.

Οι υπουργοί Παιδείας των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας είχαν συμφωνήσει την Τρίτη ότι θα ξανανοίξουν σταδιακά τα σχολεία όλων των βαθμίδων μέχρι τις διακοπές για το καλοκαίρι, αν και οι μαθητές θα έπρεπε να εργάζονται και να μαθαίνουν σε μικρότερες ομάδες.

«Οι περιορισμοί στις επαφές θα παραταθούν τώρα σίγουρα ως τις 10 Μαΐου επί του παρόντος», δήλωσε ωστόσο σήμερα ο Μπράουν στο δίκτυο n-tv.

Η Γερμανία άρχισε τη χαλάρωση της καραντίνας που είχε επιβάλει την περασμένη εβδομάδα, επιτρέποντας σε μερικά καταστήματα να ανοίξουν υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ωστόσο η Μέρκελ και οι κυβερνητικοί σύμβουλοί της ανησυχούν σχετικά με την αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 1.478 σε 159.119 δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε νωρίτερα σήμερα το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Επίσης βάσει των στοιχείων αυτών 6.288 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την Covid-19 στη χώρα, με τον αριθμό τους να παρουσιάζει αύξηση κατά 173 σε σχέση με την Τετάρτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει