Ενημέρωση με ένα κλικ

Εργαστήριο της Ουχάν: Δεν δημιουργήσαμε τον κορονοϊό

«Οι ισχυρισμοί ότι η πανδημία του κορονοϊού προήλθε από εργαστήριο στην Ουχάν είναι κακόβουλοι και αβάσιμοι»

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν (The Wuhan Institute of Virology-WIV) και διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Βιολογικής Ασφάλειας, Γιουάν Ζιμίνγκ, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως:

«Οι ισχυρισμοί ότι η πανδημία του κορονοϊού προήλθε από εργαστήριο στην κινεζική επαρχιακή πρωτεύουσα Ουχάν είναι κακόβουλοι και αβάσιμοι και έρχονται σε αντίθεση με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία».

«Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν (WIV) δεν έχει την πρόθεση ούτε την ικανότητα να σχεδιάσει και να δημιουργήσει έναν νέο κορονοϊό», απάντησε ο Κινέζος καθηγητής στις σχετικές γραπτές ερωτήσεις τις οποίες του απηύθυνε το Reuters.

«Επιπλέον, δεν υπάρχουν πληροφορίες στο γονιδίωμα του Sars CoV-2 που να δείχνουν ότι δημιουργήθηκε από ανθρώπους».

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε στις 15 Απριλίου ότι η κυβέρνησή του ερευνά αν ο κορονοϊός προήλθε από το εργαστήριο της Ουχάν.

Ορισμένες θεωρίες συνωμοσίας τροφοδοτήθηκαν από μια έρευνα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ινδίας, η οποία διαδόθηκε ευρέως και που πλέον αποσύρθηκε.

Σε αυτήν διατυπωνόταν ο ισχυρισμός ότι οι πρωτεΐνες του κορονοϊού είχαν «ασυνήθιστη ομοιότητα» με αυτές του ιού HIV, ενώ οι περισσότεροι επιστήμονες λένε ότι ο νέος ιός προήλθε από άγρια ζώα.

«Περισσότερες από το 70% των εμφανιζομένων μολυσματικών ασθενειών προέρχονται από ζώα, ιδίως από τα άγρια ζώα», απάντησε στο σχετικό ερώτημα του Reuters ο καθηγητής Γιουάν.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχουν αυξανόμενοι κίνδυνοι από τη στενή επαφή μεταξύ ανθρώπων και άγριων ζώων, από την παγκόσμια κλιματική αλλαγή και τη συνεχιζόμενη επέκταση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων», όπως είπε.

Όπως λένε οι επιστήμονες, «και οι επτά γνωστοί κορονοϊοί που προσβάλλουν τον άνθρωπο προέρχονται από νυχτερίδες, ποντίκια ή κατοικίδια ζώα».

Ο καθηγητής Γιουάν απέρριψε επίσης τις θεωρίες ότι το εργαστήριο απελευθέρωσε κατά λάθος έναν κορονοϊό τον οποίο εξήγαγε από νυχτερίδες για έρευνα, διότι οι διαδικασίες εργαστηριακής βιοασφάλειας εφαρμόζονται αυστηρά.

Όπως τόνισε ο Γιουάν, «εργαστήρια βιοασφάλειας υψηλού επιπέδου διαθέτουν εξελιγμένες εγκαταστάσεις προστασίας και εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εργαστηρίου και την προστασία του περιβάλλοντος από τον κίνδυνο επιμόλυνσης».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει