Ενημέρωση με ένα κλικ

Ακόμα 5 πολιτείες αίρουν τα μέτρα περιορισμού στις ΗΠΑ

Οι πολιτείες του Κολοράντο, του Μισισίπι, της Μινεσότα, της Μοντάνα και του Τενεσί αποτελούν τις 5 νεότερες πολιτείες, μετά από το Μισισίπι και την Μοντάνα.

Οι πολιτείες του Κολοράντο, του Μισισίπι, της Μινεσότα, της Μοντάνα και του Τενεσί αποτελούν τις 5 νεότερες πολιτείες οι οποίες αποφασίζουν ν’άρουν τα μέτρα περιορισμού για την ανάσχεση του κορονοϊού.

Ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων Πολιτειών, θα προσπαθήσουν να επανεκκινήσουν την οικονομία, χωρίς όμως να διαθέτουν την υποδομή για διαγνωστικές εξετάσεις και ιχνηλάτηση των επαφών, κάτι το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απαραίτητο για την αποφυγή αναζωπύρωσης των κρουσμάτων . Η Τζόρτζια, η Οκλαχόμα, η Αλάσκα και η Νότια Καρολίνα έχουν ήδη κάνει τα βήματα για να ξανανοίξουν την οικονομία τους, σε ένα κράτος το οποίο υπολογίζει ήδη 54.300 νεκρούς.

Η επιβολή των συγκεκριμένων περιορισμών οδήγησε 26,5 εκατομμύρια Αμερικανούς στην ανέργια από τα μέσα Μαρτίου. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προέβλεψε την Παρασκευή συρρίκνωση της οικονομίας κατά σχεδόν 40% του ετήσιου ρυθμού της κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ακόμη και το επόμενο έτος, το Γραφείο προβλέπει ότι η ανεργία θα είναι πάνω από 10%.

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι για τον Απρίλιο η ανεργία πιθανότατα θα φτάσει το 16%. «Πιστεύω ότι οι δύο επόμενοι μήνες θα είναι φρικτοί. Θα δούμε αριθμούς τόσο άσχημους όσο ποτέ»

Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 940.000, με διαδηλώσεις σε διάφορα μέρη της χώρας να λαμβάνουν χώρα, με κύριο αίτημα την άρση των μέτρων παραμονής στο σπίτι.

Σε πολιτείες όπως η Νέα Υόρκη έχει αποφασιστεί παράταση περιορισμών μέχρι τα μέσα Μαΐου. Σήμερα, η Νέα Υόρκη κατέγραψε 367 θανάτους, οι λιγότεροι μέσα σε ένα 24ωρο από τις 30 Μαρτίου. Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Άντριου Κουόμο δήλωσε ότι οι τομείς των κατασκευών και της βιομηχανίας θα είναι οι πρώτοι που θα επαναλειτουργήσουν, όμως μετά τις 15 Μαΐου και με προφυλάξεις, εφόσον ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσει να μειώνεται.

Πολιτείες με Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες, υιοθετούν μια πιο επιθετική προσέγγιση. Το Τενεσί ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει από αύριο Δευτέρα την λειτουργία εστιατορίων. Ταυτόχρονα λήγουν οι εντολές για παραμονή στο σπίτι στην Πολιτεία του Μισισίπι. Στη Μοντάνα, όπου σήμερα αναφέρθηκαν μόνο τρία νέα κρούσματα, οι επιχειρήσεις αναμένεται να επαναλειτουργήσουν από αύριο, αλλά θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Στη Μινεσότα περίπου 80.000-100.000 άνθρωποι, εργαζόμενοι σε βιομηχανίες και σε γραφεία, θα επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Στο Κολοράντο, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης Τζάρεντ Πόλις επέτρεψε από την Παρασκευή την λειτουργία των κομμωτηρίων, των κουρείων και τα εργαστηρίων τατουάζ. Θα ακολουθήσουν τα καταστήματα λιανικής, τα εστιατόρια και οι κινηματογράφοι. Οκτώ Πολιτείες ουδέποτε εξέδωσαν εντολές για παραμονή στο σπίτι: το Άρκανσο, η Αϊόβα, η Νεμπράσκα, η Βόρεια Ντακότα, η Οκλαχόμα, η Νότια Ντακότα, η Γιούτα και το Ουαϊόμινγκ.

Πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί στην πλειονότητα τους επιθυμούν να μείνουν στο σπίτι για να προφυλαχθούν, παρά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στην οικονομία της χώρας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει