Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορονοϊός: Σταδιακό άνοιγμα συνόρων στην Αυστρία

Για τη μετακίνηση τουριστών από γειτονικές χώρες

Η κυβέρνηση της Αυστρίας εξετάζει, όπως ανάφερε ο καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, το σταδιακό άνοιγμα των συνόρων, κυρίως με γειτονικές χώρες όπως η Τσεχία και η Γερμανία.

Είμαστε σε συνεννόηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ότι όλες οι χώρες-μέλη θα προσπαθήσουν πρώτα από όλα με τους γείτονές τους να βρουν κατάλληλες ρυθμίσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε πως στόχος είναι, εάν αυτό προκύπτει από την εξέλιξη του ιού, να μειώνονται και στην Ευρώπη οι συνοριακοί έλεγχοι και να υπάρξει πάλι μία ολοένα και μεγαλύτερη επανεκκίνηση:

«Ωστόσο, αυτό θα χρειαστεί αρκετό χρόνο, θα προχωρήσει προσεκτικά και θα συνδέεται με μόνιμη παρακολούθηση των αριθμών των μολύνσεων».

Ταυτόχρονα, προειδοποίησε πως δεν θα πρέπει κάποιος να υπολογίζει σε απεριόριστη ελευθερία ταξιδιών δια μέσου της Ευρώπης.

Σε αντίθεση με τον καγκελάριο, ο οποίος δεν ανέφερε κάποιον χρονικό ορίζοντα ανοίγματος των συνόρων, η υπουργός Τουρισμού, Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, σε συνέντευξή της νωρίτερα, είχε κάνει λόγο για διμερή συμφωνία με την Γερμανία, η οποία θα μπορούσε να ισχύσει ήδη από την θερινή περίοδο.

Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Τουρισμού των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Επιτροπή να ζητά μία συντονισμένη δράση τους και την άρση των ελέγχων, μόλις υπάρξει επαρκής σύγκλιση της επιδημιολογικής κατάστασης των γύρω περιφερειών, και οι κανόνες της κοινωνικής απόστασης που έχουν επεκταθεί εφαρμόζονται με υπευθυνότητα.

Στην ίδια την Αυστρία, ο κλάδος του τουρισμού ζητά να υπάρξει σύντομα σαφήνεια ως προς το άνοιγμα των συνόρων, υπογραμμίζοντας ότι οι επιχειρήσεις του χρειάζονται ένα χρονικό ορίζοντα για τον σχεδιασμό τους.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει