Ενημέρωση με ένα κλικ

Ευρώπη: Αναζητά εργάτες για τις αγροτικές εργασίες

Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δεν υπάρχουν εργατικά χέρια για την συγκομιδή της σοδειάς

Η απαγόρευση των μετακινήσεων με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας κορονοϊού άφησε τα αγροκτήματα της δυτικής Ευρώπης χωρίς τα απαραίτητα εργατικά χέρια χιλιάδων μεταναστών, εγείροντας φόβους ότι η σοδειά θα σαπίσει στα χωράφια.

Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ήδη ξεκινήσει προγράμματα εξεύρεσης εργασίας, καλώντας όσους έχασαν τη δουλειά τους λόγω της πανδημίας να καλύψουν το κενό.

Η Βρετανία αναμένεται επίσης ότι σύντομα θα ανακοινώσει μια παρόμοια εκστρατεία.

Στο μεταξύ η Ισπανία, από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών, έχει ανακοινώσει ότι θα επιτρέψει στους παράτυπους μετανάστες να εργαστούν στα χωράφια, πλάι-πλάι με τους ανέργους της χώρας – μια ιδέα που κάποιοι διατυπώνουν και στην Ιταλία, εν μέσω του φόβου ότι η μαφία θα εκμεταλλευτεί την κρίση.

Αφού έκλεισε τα σύνορά της στις 25 Μαρτίου, η Γερμανία ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι θα χαλαρώσει τους περιορισμούς και θα επιτρέψει την είσοδο σε 80.000 εποχιακούς εργάτες τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Μέσω μιας ιστοσελίδας εξάλλου αναζητά 20.000 ντόπιους ή μόνιμους κατοίκους, στοχεύοντας στους ανέργους, τους προσωρινά απολυμένους, τους φοιτητές και τους αιτούντες άσυλο.

Στην Ιταλία, η αγροτική ένωση «Coldiretti» εκτιμά ότι σχεδόν το ένα τέταρτο της παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των κρασιών και του ελαιολάδου, κινδυνεύει λόγω έλλειψης εργατικών χεριών.

Η χώρα εξαρτάται συνήθως από 370.000 εποχιακούς εργάτες από:

  • τη Ρουμανία
  • το Μαρόκο
  • την Ινδία
  • την Αλβανία και
  • τη Σενεγάλη

Καθώς επίκειται η εποχή συγκομιδής των φρούτων, η «Coldiretti» έφτιαξε μια διαδικτυακή πλατφόρμα για να βρει ανθρώπους που θα μπορούσαν να δουλέψουν στα αγροκτήματα.

Πολλοί από αυτούς που έκαναν αίτηση στην επαρχία του Βένετο συνήθως δουλεύουν στον τουρισμό, έναν τομέα που έχει πληγεί σφοδρά από τα μέτρα καραντίνας. Η Coldiretti ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι σε συνομιλίες με τη Ρουμανία.

Η υπουργός Γεωργίας Τερέζα Μπελανόβα πρότεινε επίσης να νομιμοποιηθούν εκατοντάδες χιλιάδες παράτυποι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα, ώστε να βοηθήσουν στα χωράφια και να μην πέσουν θύματα εκμετάλλευσης από τη μαφία.

Η Ισπανία, που χρειάζεται 300.000 εποχιακούς εργάτες, είναι η μοναδική χώρα μέχρι τώρα που αγκαλιάζει τους παράτυπους μετανάστες, θεωρώντας τους μέρος της λύσης.

Η κυβέρνηση δηλώνει επίσης ότι οι άνεργοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα θα εργάζονται στη συγκομιδή.

Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ για περίπου τρεις μήνες, ώστε να διασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός σε τρόφιμα αλλά και να αποκτήσουν κάποιο εισόδημα οι άνθρωποι που το χρειάζονται περισσότερο, εν μέσω της αύξησης της ανεργίας.

Στη Γαλλία, ο υπουργός Γεωργίας Ντιντιέ Γκιγιόμ έκανε έκκληση στους υπαλλήλους των ξενοδοχείων, τους σερβιτόρους, τους κομμωτές και άλλους να ενταχθούν «στη μεγάλη στρατιά της γαλλικής γεωργίας» για να αντικαταστήσουν τους περίπου 200.000 εποχιακούς εργάτες.

Στη διαδικτυακή πλατφόρμα «Des bras pour ton assiete» (Χέρια για το πιάτο σου) έχουν υποβληθεί περισσότερες από 210.000 αιτήσεις από ανθρώπους που θα ήθελαν να απασχοληθούν στη συγκομιδή, τη συσκευασία και τη διανομή τροφίμων.

Ακόμη και συνταξιούχοι δηλώνουν το ενδιαφέρον τους, μολονότι δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους λόγω της πανδημίας, αφού ανήκουν σε ευπαθή ομάδα του πληθυσμού.

Στη Βρετανία, που χρειάζεται περίπου 70.000 εποχιακούς εργάτες, η κυβέρνηση λέει ότι οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς αργίας και συνεχίζουν να λαμβάνουν το 80% του μισθού τους, μπορούν να εργαστούν στα χωράφια.

Πολλοί αγρότες λένε ότι έχουν ήδη κατακλυστεί από αιτήματα, όμως ταυτόχρονα φοβούνται πως όταν χαλαρώσουν τα μέτρα οι εργάτες τους θα επιστρέψουν στις προηγούμενες δουλειές τους και θα τους αφήσουν χωρίς βοήθεια. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ελλείψεις στην αγορά.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com