Ενημέρωση με ένα κλικ

Καταγγελίες ΗΠΑ και Αφρικανικής Ένωσης για την μεταχείριση Αφρικανών στην Κίνα

Τόσο η Αφρικανική Ένωση όσο και οι ΗΠΑ, καταγγέλλουν ρατσιστική συμπεριφορά εναντίων του Αφρικανικού πληθυσμού στην Κίνα

Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν η Αφρικανική Ένωση και οι ΗΠΑ όσον αφορά Αφρικανούς  οι οποίοι ζουν στη Κίνα και οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πέφτουν θύματα διακρίσεων αφού εντοπίστηκαν πολλά θετικά κρούσματα κορονοϊού, μεταξύ τους.

Πολλοί Αφρικανοί κάτοικοι της πόλης Γουανστού, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια στα οποία διέμεναν, ενώ τα ξενοδοχεία δεν τους δέχονται. Σε κάποιους απαγορεύτηκε η είσοδος σε καταστήματα.

«Αναγκάστηκα να κοιμηθώ κάτω από μια γέφυρα επί τέσσερις ημέρες, δεν είχα τίποτα να φάω. Δεν μπορώ ούτε να αγοράσω τρόφιμα γιατί κανένα κατάστημα ή εστιατόριο δεν με δέχεται», είπε ένας Ουγκανέζος φοιτητής, ο Τόνι Ματίας. «Είμαστε στους δρόμους, σαν ζητιάνοι», ανέφερε ο 24χρονος ο οποίος υποστηρίζει ότι τον έδιωξαν δια της βίας από το διαμέρισμα όπου ζούσε την περασμένη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μαχάματ, ανέφερε σε ανάρτηση του στο Twitter:

«Το γραφείο μου κάλεσε τον πρεσβευτή της Κίνας στην Αφρικανική Ένωση κ. Λιου Γιουσί για να του εκφράσει την έντονη ανησυχία μας για τις καταγγελίες περί κακομεταχείρισης των Αφρικανών στην Γουανγκτσού», με την Αφρικανική Ένωση να ζητά από το Πεκίνο άμεσα «επανορθωτικά μέτρα».

«Η κακομεταχείριση των Αφρικανών που ζουν και εργάζονται στην Κίνα είναι μια θλιβερή υπενθύμιση του πόσο κούφια είναι η συνεργασία μεταξύ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και της Αφρικής», σχολίασε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Την ώρα που θα έπρεπε να στηρίζουμε οι μεν τους δε για να κατανικήσουμε την πανδημία που οι Κινέζοι αξιωματούχοι έκρυψαν, με ανεύθυνο τρόπο, από τον κόσμο, οι Κινέζοι υπεύθυνοι βγάζουν τους Αφρικανούς φοιτητές στον δρόμο, χωρίς τρόφιμα και στέγη. Είναι λυπηρό, όχι όμως και απροσδόκητο, να βλέπουμε αυτού του είδους την ξενοφοβία των κινεζικών αρχών απέναντι στους Αφρικανούς. Όλοι εκείνοι που παρακολουθούν τα κινεζικά έργα σε όλη την Αφρική γνωρίζουν αυτό το είδος της άδικης και χειριστικής συμπεριφοράς», πρόσθεσε.

Ο πιο πρόσφατος απολογισμός από την Γουανγκτσού, την Πέμπτη, καταγράφει 114 «εισαγόμενα» κρούσματα της ασθένειας Covid-19. Από αυτούς τους ασθενείς οι 16 ήταν Αφρικανοί και οι υπόλοιποι Κινέζοι. Παρόλα αυτά οι στατιστικές δεν καταφέρουν να αλλάξουν την οπτική πολλών γηγενών απέναντι στην αφρικανική κοινότητα της πόλης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγγέλλουν εδώ και εβδομάδες την έλλειψη διαφάνειας του Πεκίνου στην αρχή της πανδημίας, η οποία ξεκίνησε στα τέλη του 2019 από την κινεζική πόλη Ουχάν. Θεωρούν ότι το γεγονός αυτό καθυστέρησε την αντίδραση του υπόλοιπου κόσμου και κατά συνέπεια στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει επιδείξει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αφρικανική ήπειρο αφότου εκείνος ανέλαβε την προεδρία, το 2017. Όμως στην ετήσια έκθεσή της για την Αφρική, κάθε φορά προειδοποιεί για την ανάμιξη της Κίνας στην Αφρική, με τις επενδύσεις και τα δάνεια της οποίας στις αφρικανικές χώρες, να μην υποκινούνται από φιλική υστεροβουλία.

«Οι υποσχέσεις στους Αφρικανούς, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εργάζονται και σπουδάζουν στην Κίνα, δεν τηρούνται ποτέ. Το να συμπεριφέρονται σε αυτούς τους ανθρώπους, ιδίως τους φοιτητές, κατ’ αυτόν τον τρόπο κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, λέει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας βλέπει τη λεγόμενη εταιρική σχέση της με την Αφρική», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει