Ενημέρωση με ένα κλικ

Κορονοϊός: Κανένα κρούσμα σε 6 χώρες της Αφρικής!

Κανένα επίσημο κρούσμα του νέου κορονοϊού δεν έχει καταγραφεί σε έξι χώρες της Αφρικής

Κανένα επίσημο κρούσμα του νέου κορονοϊού δεν έχει καταγραφεί σε έξι χώρες της Αφρικής, που περιλαμβάνονται ανάμεσα στις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως που δεν έχει φτάσει η πανδημία.

Η πανδημία κορονοϊού που επηρεάζει όλο τον πλανήτη, έπληξε σχεδόν όλες τις χώρες εκτός από μερικά μικρά και απομονωμένα νησιά, την εμπόλεμη Υεμένη και την Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

Οι 6 χώρες της Αφρικής που δεν έχουν καταγεγραμμένα κρούσματα:

  • Μπουρούντι
  • Κομόρες
  • Λεσότο
  • Μαλάουι
  • Σάο Τομέ και Πρίνσιπε
  • Νότιο Σουδάν

Στο Μπουρούντι, για τις αρχές, που ετοιμάζονται για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, αυτό που επέτρεψε στο Μπουρούντι να γλιτώσει, για την ώρα, από τον κορονοϊό είναι η θεϊκή παρέμβαση.

«Η κυβέρνηση ευχαριστεί τον Παντοδύναμο που προστάτεψε το Μπουρούντι», δήλωσε στην εθνική τηλεόραση ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πρόσπερ Νταχορουαμίγε.

Κατήγγειλε επίσης «τις κακές γλώσσες ή ορισμένα δυσοίωνα πουλιά που διαδίδουν διάφορες φήμες» σύμφωνα με τις οποίες το Μπουρούντι δεν είναι ικανό να προχωρήσει σε τεστ και ότι ο κορονοϊός βρίσκεται ήδη στη χώρα.

Ορισμένα μέτρα έχουν ληφθεί, όπως η αναστολή την περασμένη εβδομάδα των διεθνών πτήσεων. Όμως αρκετοί γιατροί δεν κρύβουν την ανησυχία τους.

«Υπάρχουν μηδέν κρούσματα στο Μπουρούντι, γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρχαν τεστ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ένας γιατρός από το Μπουρούντι που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Το αρχιπέλαγος των Κομόρων, που βρίσκεται στον Ινδικό ωκεανό ανάμεσα στη Μαδαγασκάρη και τη Μοζαμβίκη, δεν έχει εντοπίσει μέχρι τώρα κανένα κρούσμα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ο δρ Αμπου Άντα, ένας παθολόγος από το Μορόνι, διερωτάται αν αυτό έχει κάποια σχέση με τη θεραπευτική αγωγή με βάση την αρτεμισία που χορηγείται μαζικά στις Κομόρες κατά της ελονοσίας.

«Επιτρέψτε μου να πιστεύω πως η θεραπευτική αγωγή που χορηγείται μαζικά κατά της ελονοσίας εξηγεί το γεγονός ότι οι Κομόρες έχουν, τουλάχιστον για την ώρα, γλιτώσει από την COVID-19. Πρόκειται για προσωπική εκτίμηση που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί επιστημονικά», είπε.

Το Λεσότο εισήλθε από την Δευτέρα σε μια 25νθήμερη περίοδο εθνικού περιορισμού, αν και δεν έχει καταγράψει προσώρας κανένα θετικό κρούσμα.

Το μικρό βασίλειο της νότιας Αφρικής των λίγο παραπάνω από δύο εκατομμύρια κατοίκων δεν είχε μέχρι την τελευταία εβδομάδα ούτε τεστ, ούτε κέντρο ανίχνευσης.

Έλαβε στις 26 Μαρτίου τα πρώτα κιτ χάρη στον Κινέζο δισεκατομμυριούχο Τζακ Μα.

Οι αρχές ανέφεραν οκτώ ύποπτα κρούσματα και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται πολύ σύντομα.

Η κυβέρνηση του Μαλάουι διαβεβαιώνει πως αν δεν έχει καταγράψει κανένα κρούσμα, δεν είναι γιατί δεν μπορεί να προχωρήσει στη διενέργεια τεστ. «Έχουμε τεστ και κάνουμε τεστ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Τζόσουα Μαλάνγκο.

Η γιατρός Μπρίτζετ Μαλεουέζι δήλωσε στο AFP πως αν και η χώρα δεν είναι «έτοιμη 100%», προετοιμάζεται για την άφιξη του ιού, την οποία θεωρεί αναπόφευκτη. «Η πλειονότητα των ανθρώπων πιστεύουν ότι θα φθάσει κι εδώ κάποια στιγμή», εκτίμησε.

Το Μαλάουι ζήτησε από όσους φθάνουν από το εξωτερικό να μπουν από μόνοι τους σε καραντίνα, κάτι που, σύμφωνα με τη Μαλεουέζι, βοήθησε τη χώρα «να προστατευθεί».

Το αρχιπέλαγος του Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, στον Ατλαντικό ωκεανό, δεν έχει καταγράψει κανένα κρούσμα, απλούστατα επειδή δεν είναι σε θέση να διεξαγάγει τεστ, δήλωσε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη χώρα, Αν Άνσια.

Ωστόσο «συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε», πρόσθεσε η Άνσια, διευκρινίζοντας πως κάπου εκατό άνθρωποι που επέστρεψαν από ευαίσθητες χώρες έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Με μόνο τέσσερα κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας για έναν πληθυσμό 200.000 ανθρώπων, η χώρα θα πρέπει οπωσδήποτε να εμποδίσει τον ιό να εξαπλωθεί. Έχει κλείσει τα σύνορά της, παρά τη σημασία που έχει ο τουρισμός για την τοπική οικονομία.

Στο Νότιο Σουδάν, σύμφωνα με τον Άνγκοκ Γκόρντον Κουόλ, έναν από τους αξιωματούχους που μάχονται κατά του κορονοϊού στο υπουργείο Υγείας, το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει καταγράψει κανένα κρούσμα οφείλεται στο ότι δεν έχει «ισχυρή αεροπορική κυκλοφορία».

Όμως οι αρχές ανησυχούν για τον αριθμό των ξένων εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στη χώρα οι οποίοι μπορεί να επέστρεψαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Το Νότιο Σουδάν περιβάλλεται επίσης από χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό και δεν είναι σε θέση να στεγανοποιήσει τα σύνορά του. Οι άνθρωποι «μπορούν να διασχίζουν αυτά τα σύνορα και αναμένουμε ότι θα έχουμε κρούσματα», προειδοποίησε ο Γκόρντον.

Σε μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, που μόλις εξήλθε από έναν εμφύλιο πόλεμο ο οποίος ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2013, η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι της λείπουν πολλά. Ο Γκόρντον εκτιμά ότι η χώρα μπορεί να κάνει τεστ το πολύ σε 500 ανθρώπους.

Η χώρα έκλεισε τα σχολεία και απαγόρευσε τις αθλητικές, θρησκευτικές και πολιτικές εκδηλώσεις, καθώς και τους γάμους και τις κηδείες. Ανέστειλε επίσης τις διεθνείς πτήσεις ενώ τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης έχουν κλείσει.

Στην Αφρική ορισμένες από τις χώρες αυτές αποδίδουν την καλή τους τύχη, σύμφωνα με το AFP, στον Θεό ή στην αεροπορική απομόνωσή τους, ενώ η απουσία κρουσμάτων συνδέεται αναμφίβολα με την αδυναμία των μέσων που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση του κορονοϊού.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com