Ενημέρωση με ένα κλικ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Μπέργκαμο: «Θάβουμε ένα νεκρό κάθε μισή ώρα!»

Ο Γενικός Διευθυντής του Δήμου, μίλησε στο arthro.gr για την πανδημία κορονοϊού στο Μπέργκαμο!

Ο Γενικός Διευθυντής του Δήμου του Μπέργκαμο, Μικέλε Μπέρτολα, μίλησε στο arthro.gr για τις τραγικές μέρες που ζουν στην πόλη της «κόκκινης ζώνης» του θανάτου από την πανδημία του κορονοϊού στην Ιταλία.

Ο κ. Μπέρτολα, που από το 2014 βρίσκεται στη θέση του Γενικού Διευθυντή στο Δήμο του Μπέργκαμο, περιγράφει την δραματική κατάσταση που βιώνει η πόλη.

Όπως αναφέρει: «Το κρεματόριο στην πόλη μας, λειτουργεί με πλήρη ισχύ 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα και τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να στείλουμε κάποια από τα πτώματα σε άλλες πόλεις (αν τα δεχτούν), επιπλέον, στα νεκροταφεία μας θάβεται, με τον παραδοσιακό τρόπο, ένας νεκρός κάθε μισή ώρα!».

Αναλυτικά το μήνυμα του Μικέλε Μπέρτολα:

Αγαπητέ!
Είμαι εξαιρετικά απασχολημένος στο έργο μου για τον δήμο και την πόλη του Μπέργκαμο. Εδώ η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη. Την περασμένη εβδομάδα, στο Μπέργκαμο, 330 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Την ίδια εβδομάδα το 2019 οι νεκροί ήταν 23.

Τώρα αρχίζουμε να έχουμε προβλήματα με τη διαχείριση των νεκρών. Τα γραφεία κηδειών δεν μπορούν πια να ανταποκριθούν.

Πλέον, για να βοηθήσουμε τα τοπικά γραφεία που αναλαμβάνουν τις κηδείες, που έφτασαν και ξεπέρασαν τα όριά τους (τόσο σχετικά με τις ώρες εργασίας καθώς και για το νούμερο των υπαλλήλων τους που έχουν νοσήσει), έρχονται ακόμη και γραφεία κηδειών από άλλες πόλεις, όπως το Τρέντο.

Αυτό συμβαίνει χάρη στις σχέσεις που διαμορφώθηκαν μεταξύ των δήμων μας όλα τα χρόνια, και είναι κάτι χρήσιμο: να δημιουργείς θετικές σχέσεις μεταξύ κοινοτήτων όταν δεν βρίσκεσαι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το κρεματόριο στην πόλη μας, λειτουργεί με πλήρη ισχύ 24 ώρες την ημέρα και 7 ημέρες την εβδομάδα και τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να στείλουμε κάποια από τα πτώματα σε άλλες πόλεις (αν τα δεχτούν), επιπλέον, στα νεκροταφεία μας θάβεται, με τον παραδοσιακό τρόπο, ένας νεκρός κάθε μισή ώρα!

Το νεκροταφείο είναι κλειστό για το κοινό και η Εκκλησία χρησιμοποιείται σαν νεκροτομείο: εκεί μένουν τα φέρετρα περιμένοντας την ταφή ή την αποτέφρωση…

Μέχρι σήμερα η αναμονή για την αποτέφρωση είναι στις 9 ημέρες, στο μεγαλύτερο δυνατόν όριο που μπορεί να γίνει.

Τα νοσοκομεία αντίθετα, βρίσκονται ήδη σε κατάσταση, πέρα από κάθε δυνατό ανθρώπινο όριο.

Το δράμα είναι ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των ατόμων που χρειάζονται άμεση νοσηλεία και μεταξύ αυτών, τα άτομα που χρήζουν νοσηλείας στην εντατική θεραπεία.

Τα προβλήματα για τα νοσοκομεία κατά σειρά προτεραιότητας είναι:

1) το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
2) τα αναπνευστικά μηχανήματα
3) οι χώροι: εδώ, ωστόσο, έχουμε στη διάθεσή μας και τα ξενοδοχεία, τις εξοχικές κατοικίες και άλλους χώρους.

Μετά έχουμε τους ηλικιωμένους που είναι μόνοι τους και σε κατάσταση πλήρους αδυναμίας.

Ευτυχώς όμως, έχουμε ένα πολύ ισχυρό δίκτυο εθελοντών, με περισσότερα από 400 άτομα, που κινητοποιήθηκαν στην κρίση και επιπλέον 100 άτομα της πολιτικής προστασίας.

Στην καθημερινότητα του Δήμου μας, πριν την κρίση, πραγματοποιούσαμε 300 διανομές γευμάτων στο σπίτι του κάθε ενός από τους δικαιούχους και δίναμε βοήθεια στο σπίτι σε 100 συμπολίτες μας, ενώ τώρα οι ανάγκες που υπάρχουν είναι πολλές περισσότερες και δυστυχώς δεν βρίσκουμε πλέον ούτε μάσκες και γάντια για όλους!

Έχουμε τα φάρμακα, τα γεύματα, το φαγητό, έχουμε τους ανθρώπους αλλά μας λείπουν οι μάσκες. Τις μάσκες είναι που αναζητούμε με όλους τους δυνατούς τρόπους και παντού.

Πολλοί υπάλληλοι του Δήμου δουλεύουν από το σπίτι (400 από τους συνολικά 850), ενώ και οι εργαζόμενοι σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, στις βιβλιοθήκες και τα μουσεία είναι διαθέσιμοι καθημερινά.

Αρκετοί βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια και πολλοί νοσούν.

Έπειτα, έχουμε και άλλους ήρωες: είναι περίπου 190 άνθρωποι, ειδικά οι αστυνομικοί, οι εργαζόμενοι στο νεκροταφείο και στις κοινωνικές υπηρεσίες, όπως οι κοινωνικοί λειτουργοί που πρέπει να είναι παρόντες σε κάθε περιστατικό και που δίνουν το καλύτερό τους εαυτό.

Είμαι περήφανος για αυτούς τους ανθρώπους!

Το γεγονός ότι είμαστε ένας σύγχρονος δήμος στην μηχανοργάνωση και ότι έχουμε ήδη περίπου τριάντα άτομα που εργάζονται από το σπίτι μέσω διαδικτύου, μας βοήθησε πολύ.

Ωστόσο, περισσότερο από όλα, αυτό που κάνει τη διαφορά, είναι η αίσθηση του καθήκοντος που έχουν όλοι οι συνεργάτες μου.

Δυστυχώς, δεν λείπουν και από τους εργαζόμενους στο δήμο αυτοί που έχουν νοσήσει και αυτοί που είναι σε καραντίνα. Υπάρχουν αρκετοί που ιάθηκαν και κάποιοι που παλεύουν για τη ζωή τους στις ΜΕΘ, άλλοι διασωληνωμένοι και άλλοι σε κώμα, ακόμη και μεταξύ των διοικητικών στελεχών του Δήμου.

Τώρα λοιπόν, για εμάς το «παιχνίδι» έχει γίνει πολύ περίπλοκο και μερικές φορές πνιγόμαστε. Αλλά στη συνέχεια επανακάμπτουμε!

Θα επιστρέψουμε καλύτεροι από πριν, τόσο ως άνθρωποι, όσο και ως χώρα!
Σας ευχαριστώ!

Εάν πιστεύετε ότι μπορείτε να συμβάλλετε βοηθώντας μας στην κατάσταση που βιώνουμε, θα ήθελα να σας επισημάνω την ιστοσελίδα «www.donoancheio.it»

Σας ευχαριστώ.

Μικέλε Μπέρτολα, Γενικός Διευθυντής του Δήμου Μπέργκαμο

Μετάφραση από τα Ιταλικά: arthro.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More