Ενημέρωση με ένα κλικ

Δημοτικές εκλογές εν μέσω κορωνοϊού στην Γαλλία

Δημοτικές εκλογές στην Γαλλία

Με υψηλά ποσοστά αποχής, αναμένεται να πραγματοποιηθούν, ο σημερινός, πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών στην Γαλλία, με όσους ψηφοφόρους προσέρχονται να φορούν μάσκες.

Παρά τα δραστικά μέτρα, αναστολής λειτουργίας καταστημάτων, εστιατορίων και χώρων ψυχαγωγίας, οι δημοτικές εκλογές διεξάγονται κανονικά σε 34.997 δήμους και κοινότητες.

Παρά τα μέτρα της Γαλλικής κυβέρνησης, έρευνα της IFOP για το Paris Match, αποκαλύπτει μια πιθανή αποχή, της τάξεως του 42%, με την πιθανότητα το ποσοστό αυτό να διατηρηθεί και στον δεύτερο γύρο, μετατρέποντας το ποσοστό αυτό, σε ιστορικό για την Γαλλική επικράτεια.

Η Γαλλική πολιτική, επηρεασμένη από την έξαρση του κορωνοϊού, προσπαθεί να περιορίσει τις πιθανές ζημιές, με το κυβερνών LREM ( La République en Marche) του Εμανουέλ Μακρόν, να έχει εγκαταλείψει τις μεγάλες φιλοδοξίες, ιδιαίτερα μετά την κρίση για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων.

Με μόλις τρία χρόνια ζωής το LREM δεν διαθέτει ένα εδραιωμένο γεωγραφικά πολιτικό δίκτυο που θα του επέτρεπε ξεκάθαρες νίκες στις δημοτικές. Με κεντρώο προφίλ, και δεξιές και αριστέρες καταβολές, έκανε προσπάθεια συνεργασίας, στην αρχή της καμπάνιας του, με διάφορους απερχόμενους και φιλικά προσκείμενους δημάρχους, δεξιούς ή αριστερούς.

Παρόλα αυτά τα αποτελέσματα δεν υπήρξαν ιδιαίτερα πειστικά, με το εκλογικό επιτελείο του LREM να στοχεύει τις μεγάλες πόλεις, με μερικές εξ’αυτών να αποτελούν οχυρά των αποδυναμωμένων σήμερα σοσιαλιστών. Ο μέγιστος στόχος του LREM αποτελεί η Γαλλική πρωτεύουσα, η οποία εδώ και 18 χρόνια αποτελεί λάφυρο του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Οι παραδοσιακές δυνάμεις των σοσιαλιστών και της Δεξιάς, οι οποίες έχουν εδραιωθεί, εντός της Γαλλικής κοινότητας, δείχνουν αποφασισμένοι να διατηρήσουν, αν όχι ν’αυξήσουν την αίγλη τους.

Στην κατάκτηση του Παρισιού, το κυβερνών κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, είχε επιστρατεύσει τον φιλόδοξο Μπενζαμέν Γκριβό, ο οποίος παραιτήθηκε από το πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου, με στόχο τη Δημαρχία. Παρόλα αυτά η αποκάλυψη του σεξουαλικού σκανδάλου, ανάγκασε τον Γκριβό σε παραίτηση, και τον Μακρόν σε αντικατάσταση του με την Ανιές Μπυζέν, η οποία εγκατέλειψε το υπουργείο Υγείας.

Έτσι η δημαρχία του Παρισιού, μετατρέπεται σε γυναικεία υπόθεση, με υποψήφιες, την απερχόμενη Σοσιαλίστρια δήμαρχο Αν Ινταλγκό, την υποψήφια της Δεξιάς και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης επί Σαρκοζί, Ρασίντα Ντατί, καθώς και η Μπυζέν του LREM.

Η απερχόμενη δήμαρχος Αν Ινταλγκό κράτα σταθερά τα σκήπτρα με ποσοστό 25,5%. Ενώ την δεύτερη θέση, καταλαμβάνει με σταθερή πορεία, η Ντατί, η οποία λόγω της μαχητικότητας της.

Η Ανιές Μπυζέν παραμένει στην τρίτη θέση με ένα ποσοστό της τάξεως 19 με 20%. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι με τον Νταβίντ Μπελιάρ κινούνται στο 11,5% ο δε ανεξάρτητος πλέον Σεντρίκ Βιλανί μόλις στο 7%.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει