Ενημέρωση με ένα κλικ

Κήρυξη πτώχευσης από τον Λίβανο

Σε αδυναμία αποπληρωμής οφειλών, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου δολλαρίων, προχώρησε ο Λίβανος, μέσω του πρωθυπουργού του Χασάν Ντιάμπ

Σε αδυναμία αποπληρωμής οφειλών, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου δολλαρίων, προχώρησε ο Λίβανος, μέσω του πρωθυπουργού του Χασάν Ντιάμπ, με την συγκεκριμένη αδυναμία πληρωμών να αποτελεί την πρώτη στην ιστορία του Λιβάνου.

Με το συνολικό του χρέος στα 92 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Λίβανος πλέον προσπαθεί να “αναδιαρθρώσει το χρέος του σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον”, με τον παρόντα αρχηγό να διορίζεται τον Δεκέμβριο ύστερα από ένα πρωτόγνωρο κίνημα διαμαρτυρίας κατά της προηγούμενης πολιτικής τάξης η οποία κατηγορείται για διαφθορά και ανικανότητα.

“Τα συναλλαγματικά μας αποθέματα έχουν φτάσει σε ανησυχητικό επίπεδο (…) ωθώντας την κυβέρνηση του Λιβάνου να αναστείλει την πληρωμή μιας ληξιπρόθεσμης οφειλής στις 9 Μαρτίου”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.

“Είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η αιμορραγία, με την έναρξη ενός μεγάλου προγράμματος αναγκαίων μεταρρυθμίσεων” συμπεριλαμβανομένης της “μείωσης των δημόσιων δαπανών”, πρόσθεσε.

Η παρούσα περίοδος βρίσκει τον Λίβανο απέναντι στην χειρότερη μετεμφυλιακή οικονομική κρίση, με στοιχεία ύφεσης σε ένα κλίμα ύφεσης, έλλειψης ρευστότητας αλλά και αύξησης των τιμών και μιας επίμονης ανεργίας.

Η 9η Μαρτίου είχε οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία αποπληρωμής ευρωομολόγων αξίας 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Παρόλα αυτά προβλέπονται 2 ακόμη προθεσμίες αποπληρωμής τον Απρίλιο και τον Ιούνιο, για ένα συνολικό ποσό 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η απόφαση μη πληρωμής του χρέους αποφασίστηκε έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με τον πρωθυπουργό, τον επικεφαλή του κοινοβουλίου, τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι το κράτος δεν θα κατέβαλε την οφειλή.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει