Ενημέρωση με ένα κλικ

Τουρκία: Άνοιξε τα σύνορα προς Ελλάδα ο Ερντογάν – Νέο κύμα προσφύγων

Η προαναγγελία που έγινε πράξη

Σχεδόν 300 πρόσφυγες έφτασαν με λεωφορεία στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα τα ξημερώματα, με σκοπό να περάσουν στο ελληνικό έδαφος.

Οι εικόνες των εκατοντάδων ανθρώπων, που βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα από τα ελληνικά εδάφη, μεταδόθηκαν σε απευθείας σύνδεση από την τουρκική τηλεόραση.

Σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, πρόκειται για ανθρώπους από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Μαρόκο, το Ιράν και το Πακιστάν, οι οποίοι έφτασαν στην Αδριανούπολη με λεωφορεία.

Την ίδια ώρα, τουρκικά Μέσα μεταδίδουν πως πλήθος προσφύγων βρίσκεται στα τουρκικά παράλια και είναι έτοιμο προς αναχώρηση με προορισμό τα ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα στη Σάμο.

Όπως δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος το βράδυ της Πέμπτης στο Reuters, η Τουρκία αποφάσισε να μην σταματήσει τους σύρους πρόσφυγες που θα επιδιώξουν να φτάσουν στην Ευρώπη από ξηράς ή θαλάσσης από το Ιντλίμπ. «Η τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και οι συνοριακοί φύλακες διατάχθηκαν να μην τους εμποδίζουν», ανέφερε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συγκάλεσε αργά το βράδυ της Πέμπτης, έκτακτο συμβούλιο για την Ιντλίμπ, καθώς ο ίδιος και οι συνεργάτες του, εκτιμούν πως η κατάσταση στη Συρία έχει αλλάξει δραματικά μετά και την τελευταία επίθεση των κυβερνητικών στρατευμάτων του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην τρέχουσα πολιτική της στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει την εντεινόμενη ροή των προσφύγων από τη Συρία, υποστήριξε ο Εμέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει