Ενημέρωση με ένα κλικ

Σε εξεταστική επιτροπή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Μάρτυρας εξεταστικής επιτροπής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Σε εξεταστική επιτροπή προσήχθη, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως μια εκ των 40 μαρτύρων που έχουν καταθέσει τους περασμένους δώδεκα μήνες στην Επιτροπή.

Σκοπός της επιτροπής είναι η διερεύνηση της κατηγορίας του Ομοσπονδιακού Ελεγκτικού Συνεδρίου για διασπάθιση δημοσίου χρήματος στο υπουργείο Άμυνας κατά την περίοδο της θητείας της κ. φον ντερ Λάιεν.

Κατά τον έλεγχο των δαπανών του υπουργείου το Ελεγκτικό Συνέδριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε, ανάθεση υπηρεσιών ύψους 200 εκ. ευρώ περίπου σε συμβούλους επιχειρήσεων χωρίς διαγωνισμό, ενώ οι υπηρεσίες αυτές θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν διεκπεραιωθεί από το προσωπικό του υπουργείου.

Στην κατάθεσή της στην Εξεταστική Επιτροπή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επέμενε ότι η απασχόληση εξωτερικών συμβούλων ήταν αναγκαία, καθώς το ίδιο το υπουργείο δεν διέθετε το απαραίτητο προσωπικό για την διεκπεραίωση του εκσυγχρονισμού σε ό,τι αφορά την ψηφιοποίηση. Παράλληλα, όμως, παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει λάθη σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων. Χωρίς όμως, η ίδια να έχει σχέση με αυτή τη διαδικασία. Αρμόδια ήταν υφιστάμενα τμήματα του υπουργείου.

Η στάση της στην Εξεταστική Επιτροπή επικρίθηκε από βουλευτές τις αντιπολίτευσης. Όπως ενδεικτικά δήλωσαν, η κ. φον ντερ Λάιεν αρνήθηκε να αναλάβει ευθύνες, δεν έχει επίγνωση του σφάλματος και ούτε έδειξε ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα.

Πάντως αυτές οι κατηγορίες δεν φαίνεται να αποτελούν, στιβαρό θεμέλιο για την ενοχή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως προς την εμπλοκή της σε ενδεχόμενες παρατυπίες στο υπουργείο Άμυνας. Το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής αναμένεται να δημοσιευτεί το καλοκαίρι.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει