Ενημέρωση με ένα κλικ

Σαλβίνι: Με άρση ασυλίας θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη

Ο Σαλβίνι μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών

Ο Ματέο Σαλβίνι, αρχηγός της ιταλικής ακροδεξιάς, αντιμετωπίζει σήμερα μια σημαντική ψηφοφορία στη Γερουσία, η οποία θα κρίνει αν θα παραπεμφθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο Σαλβίνι κατηγορείται για τον αποκλεισμό ενός πλοίου με μετανάστες για μέρες ανοιχτά των ιταλικών ακτών όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών.

Σε δικαστήριο της Κατάνης στην Σικελία έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του Ματέο Σαλβίνι για «κατάχρηση εξουσίας και παράνομη κατακράτηση προσώπων», για τον αποκλεισμό πέρυσι το καλοκαίρι για μέρες 116 μεταναστών σε πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής, το «Gregoretti».

Σε περίπτωση που η Γερουσία αποφασίσει να άρει την ασυλία του, ο Σαλβίνι μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών.

Το επίσημο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των 319 μελών της Γερουσίας, στην οποία η Λέγκα και οι σύμμαχοί τους αποτελούν μειοψηφία, θα γίνει γνωστό αργότερα σήμερα γύρω στις 20:00 ώρα Ελλάδος.

Στις 25 Ιουλίου του 2019, την ημέρα κατά την οποία περισσότεροι από 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης, το πλοίο «Gregoretti» επιβίβασε 140 μετανάστες, οι οποίοι είχαν αναχωρήσει από τις λιβυκές ακτές μερικές μέρες νωρίτερα με δύο πλεούμενα και είχαν διασωθεί από την ιταλική ακτοφυλακή.

Κάποιοι μετανάστες κατέστη δυνατό να αποβιβαστούν για ιατρικούς λόγους, αλλά 116 παρέμειναν στο πλοίο σχεδόν για μια εβδομάδα, επειδή δεν έδιδε άδεια για την αποβίβασή τους ο Σαλβίνι, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης που είχαν σχηματίσει το κόμμα του, η Λέγκα, και το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S).

Το ιταλικό Σύνταγμα επιτρέπει στο κοινοβούλιο να αποκλείσει τη δίωξη υπουργού αν οι κοινοβουλευτικοί κρίνουν ότι αυτός ενήργησε στο πλαίσιο των καθηκόντων του και προς το ύψιστο συμφέρον του κράτους.

Ωστόσο καθώς η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων σκοπεύει να ψηφίσει την άρση της ασυλίας του, μια δίκη του είναι πιθανή.

Τη Δευτέρα, ο Σαλβίνι δήλωσε «απολύτως ήρεμος».

«Είναι δεδομένο ότι το αίτημα για μια δίκη εναντίον μου θα περάσει», δήλωσε ο Σαλβίνι, ο οποίος στήριξε πάνω στον αγώνα κατά της μετανάστευσης την άνοδό του και αυτήν του κόμματός του, στο οποίο οι δημοσκοπήσεις δίδουν ποσοστό περίπου 30% της πρόθεσης ψήφου, δηλαδή το φέρουν πρώτο στην Ιταλία.

«Ανυπομονώ να βρεθώ ενώπιον του δικαστηρίου, να κοιτάξω τον δικαστή στα μάτια και να του εξηγήσω ότι η υπεράσπιση των συνόρων της χώρας μου ήταν δικαίωμα και καθήκον μου και όχι ένα έγκλημα», σημείωσε.

Ο Σαλβίνι διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η απόφαση να εμποδιστεί η ελεύθερη αποβίβαση των μεταναστών αυτών δεν ήταν ατομική, αλλά συλλογική, καθώς είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Ο Κόντε ωστόσο, ο οποίος ηγείται ξανά από τον Σεπτέμβριο κυβέρνησης, η οποία σχηματίστηκε αυτήν τη φορά από το M5S και το Δημοκρατικό Κόμμα, το κύριο κόμμα της αριστεράς, αμφισβητεί αυτή την εκδοχή των γεγονότων.

«Ο υπουργός είχε εξασφαλίσει την έγκριση ενός νέου νομοθετικού διατάγματος, το οποίο ενίσχυε τις αρμοδιότητές του, διεκδίκησε να έχει αυτός την επιλογή αν θα αποβιβαστούν ή όχι οι άνθρωποι αυτοί που επέβαιναν στο Gregoretti, όπως επίσης και τη στιγμή που αυτό θα γίνει», γνωστοποίησε ο Κόντε τον Ιανουάριο, διαχωρίζοντας τη θέση του από αυτήν του Σαλβίνι.

Υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, ο Σαλβίνι επικαλέστηκε παρόμοια περίπτωση, τον Αύγουστο του 2018, όταν 177 μετανάστες που βρίσκονταν στο πλοίο «Diciotti» της ιταλικής ακτοφυλακής εμποδίστηκαν να αποβιβαστούν για μέρες.

Τότε η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι επρόκειτο για συλλογική απόφαση και η Γερουσία είχε αποκλείσει αίτημα για την παραπομπή στη δικαιοσύνη του Σαλβίνι.

Στο μεταξύ, τον Ιούνιο του 2019, ο Σαλβίνι εξασφάλισε την υιοθέτηση νομοθετικού διατάγματος που ενίσχυε τις εξουσίες του και προέβλεπε ότι «ο υπουργός Εσωτερικών μπορεί να περιορίσει και να απαγορεύσει την είσοδο, τη διέλευση ή την αγκυροβόληση πλοίων στα χωρικά ύδατα για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας».

Τα προβλήματα του Σαλβίνι δεν τελειώνουν με την υπόθεση Gregoretti. Μια επιτροπή της Γερουσίας θα αποφανθεί στις 27 Φεβρουαρίου όσον αφορά άλλο αίτημα για παραπομπή του στη δικαιοσύνη, αυτήν τη φορά όσον αφορά το ανθρωπιστικό πλοίο Open Arms, το οποίο αποκλείστηκε στα μέσα Αυγούστου του 2019 για μέρες μπροστά από τη νήσο Λαμπεντούζα, βάσει εντολής του Σαλβίνι.

Ακόμη όμως και μετά την πιθανή παραπομπή του στη δικαιοσύνη, ενώπιον ειδικού δικαστηρίου που απαρτίζεται από τρεις πεπειραμένους δικαστές της Κατάνης, ο Σαλβίνι θα πρέπει ίσως να περιμένει χρόνια για να κριθεί η τύχη του, λαμβάνοντας υπόψη τη βραδύτητα της ιταλικής δικαιοσύνης και των δυνατοτήτων προσφυγής.

Στην περίπτωση τελεσίδικης καταδίκης του, δηλαδή από την ανώτατη δικαστική αρχή, το Ακυρωτικό Δικαστήριο, ο επικεφαλής της Λέγκα διατρέχει επίσης τον κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για έξι ως οκτώ χρόνια.

«Η υπεράσπιση των συνόρων ήταν χρέος μου»

Ο γραμματέας της Λέγκα και πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι πήρε πριν από λίγο τον λόγο στην ολομέλεια της Γερουσίας της Ρώμης, στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης και ψηφοφορίας, με την οποία οι γερουσιαστές θα πρέπει να αποφανθούν σχετικά με το αίτημα των δικαστικών για παραπομπή του σε δίκη.

Η όλη υπόθεση αφορά την απόφαση του Ματέο Σαλβίνι -όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, τον περασμένο Ιούλιο- να καθυστερήσει επί πέντε ημέρες την αποβίβαση 131 μεταναστών και προσφύγων από το ιταλικό στρατιωτικό πλοίο Γκρεγκορέτι.

«Η υπεράσπιση των συνόρων ήταν χρέος μου. Η υπεράσπιση της πατρίδας είναι ιερό χρέος και θεωρώ ότι αυτό έπραξα. Πάντως δεν ζητώ να με βραβεύσουν και αν πρέπει να τελεσθεί δίκη, ας τελεσθεί», υπογράμμισε ο αρχηγός της Λέγκα.

Παράλληλα επανάλαβε για μια ακόμη φορά ότι θεωρεί πως οι αποφάσεις σχετικά με τους μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο Γκρεγκορέτι ελήφθησαν από όλη την προηγούμενη ιταλική κυβέρνηση και όχι μόνον από τον ίδιο.

«Χρειάζεστε ένα πειραματόζωο; Είμαι εδώ. Δεν ανησυχώ για τον εαυτό μου, αλλά για τα όσα θα διαβάσουν αύριο τα παιδιά μου στον Τύπο», δήλωσε επίσης ο Σαλβίνι.

Σύμφωνα με μεγάλο μέρος των ιταλών αναλυτών, ο γραμματέας της Λέγκα επιδιώκει την παραπομπή του σε δίκη για να μπορέσει να την εκμεταλλευθεί προς όφελός του και να παρουσιαστεί ως πολιτικά διωκόμενος».

Υπάρχουν όμως στελέχη της κεντροδεξιάς συμμαχίας τα οποία τον προειδοποίησαν σήμερα ότι μια τέτοια δίκη, με την κατηγορία της στέρησης ατομικής ελευθερίας, μπορεί να έχει αβέβαια έκβαση και να οδηγήσει ακόμη και σε καταδίκη του σε κάθειρξη άνω των δέκα ετών.

Η σχετική ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ ώρα Ιταλίας και, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις των μελών της, η Λέγκα θα βγει από την αίθουσα της Γερουσίας πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας, για να μην ψηφίσει.

Τα Πέντε Αστέρια και η κεντροαριστερά αναμένεται να εκφραστούν υπέρ της παραπομπής, ενώ δεν είναι ακόμη σαφές ποιά στάση θα κρατήσει το μικρό κόμμα Ζωντανή Ιταλία, του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Γερουσιαστές της κεντροδεξιάς, τέλος, έχουν συγκεντρώσει υπογραφές σε μια προσπάθεια «να παγώσει» και να μην ολοκληρωθεί σήμερα η όλη αυτή διαδικασία.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει