Ενημέρωση με ένα κλικ

Λιβύη: «Δυνάμεις του Χαφτάρ παρεμποδίζουν πτήσεις του ΟΗΕ»

Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε ο ΟΗΕ

Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε ο ΟΗΕ τονίζοντας ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον ισχυρό άνδρα της ανατολική Λιβύης στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, εμποδίζουν τις πτήσεις που μεταφέρουν προσωπικό του Οργανισμού να μπουν αλλά και να αποχωρήσουν από τη χώρα.

Με αυτό τον τρόπο εμποδίζουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και τις προσπάθειες μεσολάβησης για την επίλυση της κρίσης στη χώρα, κατήγγειλε η αποστολή του ΟΗΕ.

Ο Εθνικός Λιβυκός Στρατός του Χαφτάρ έχει αρνηθεί επτά φορές τις τελευταίες εβδομάδες να δώσει άδεια σε τακτικές πτήσεις του ΟΗΕ να προσγειωθούν, επεσήμανε η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL).

Ο ΕΛΣ προσπαθεί από τον Απρίλιο να καταλάβει την πρωτεύουσα Τρίπολη, η οποία ελέγχεται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει καταφέρει.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ, μεσολαβεί μεταξύ του Χαφτάρ τον οποίο στηρίζουν μεταξύ άλλων τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος, και της κυβέρνησης στην Τρίπολη, η οποία στηρίζεται από την Τουρκία.

Όμως οι σχέσεις με τον στρατάρχη είναι δύσκολες καθώς η UNSMIL έχει καταδικάσει αεροπορικές επιδρομές για τις οποίες κατηγόρησε τον ΕΛΣ, αν και απέφυγε να τον κατονομάσει ευθέως.

Η UNSMIL διαθέτει μεγάλη βάση στην Τρίπολη και προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε μετανάστες και εσωτερικά εκτοπισμένους.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει