Ενημέρωση με ένα κλικ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Το νέο σχέδιο για το μεταναστευτικό

Τέλος η Frontex - Οι αλλαγές στη χορήγηση ασύλου

Το «Δουβλίνο 2», ένα νέο σχέδιο για το άσυλο, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές, το νέο σχέδιο για το μεταναστευτικό θα είναι έτοιμο τον Απρίλιο και θα βασίζεται σε πέντε άξονες.

Αλλαγή του νομικού καθεστώτος ασύλου: Θα μπορούν και χώρες που δεν είναι πρώτης υποδοχής να διαχειρίζονται αιτήσεις ασύλου.

Πρόκειται για μία πρόταση που έχει συναντήσει πολλές αντιδράσεις από ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν υψώσει τείχος στο μεταναστευτικό.

Στήριξη των χωρών προέλευσης: Κοινοτικά κονδύλια θα κατευθύνονται σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ενισχυθούν και να μην αναγκάζονται πολίτες τους να φεύγουν από τις πατρίδες τους.

Στήριξη των χωρών πρώτης υποδοχής: Η στήριξη αυτή θα έχει πολλά επίπεδα και όχι μόνο οικονομικό.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι γίνονται συζητήσεις για διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα, προκειμένου άμεσα να κρίνεται ποιοι δικαιούνται και ποιοι δεν δικαιούνται άσυλο.

Φύλαξη συνόρων: Τέλος η Frontex

Η φύλαξη των συνόρων θα γίνεται από την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, που θα βρίσκεται σε συνεννόηση με τις εθνικές αρχές.

Ενισχυμένο πρόγραμμα επιστροφών: Θα περιλαμβάνει κίνητρα για την οικειοθελή επιστροφή μεταναστών και προσφύγων και σε χώρες της Αφρικής.

Μεταξύ των κινήτρων που εξετάζονται είναι να δίνονται βίζες αλλά και να χορηγούνται υποτροφίες.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει