Ενημέρωση με ένα κλικ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Μπλεγμένη σε σκάνδαλο

Η πρόεδρος της Κομισιόν και το σκάνδαλο στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα βρεθεί την Πέμπτη στην Εξεταστική Επιτροπή του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καλείται να απαντήσει σε ερωτήσεις για το σκάνδαλο των εξωτερικών συμβούλων του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, από το 2018, όταν ήταν η ίδια υπουργός.

Η έρευνα αφορά την απευθείας ανάθεση υποθέσεων του υπουργείου στην εταιρία συμβούλων «McKinsey», η οποία εισέπραξε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ σε δύο χρόνια για αυτές τις κατηγορίες.

Οι πράξεις της Ούρσουλα φον ντερ Λάινερ θα μπορούσαν να έχουν διεκπεραιωθεί από το ήδη υπάρχον προσωπικό του υπουργείου ή έστω να έχουν ανατεθεί κατόπιν ανοιχτού διαγωνισμού.

Στους χειρισμούς αυτούς φέρεται να εμπλέκεται και η Κάτριν Σούντερ, πρώην στέλεχος της ίδιας εταιρίας συμβούλων, η οποία είχε οριστεί υφυπουργός Άμυνας από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το 2014.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η θέση της νυν Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται να έχει επιβαρυνθεί από την αποκάλυψη ότι τον περασμένο Αύγουστο το υπουργείο Άμυνας φέρεται να διέγραψε τα γραπτά μηνύματα από το υπηρεσιακό κινητό τηλέφωνο της κυρίας φον ντερ Λάιεν.

Η διαγραφή έγινε, παρά το γεγονός ότι αυτό είχε ήδη χαρακτηριστεί «αποδεικτικό στοιχείο». Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου, το περιεχόμενο του τηλεφώνου διεγράφη «για λόγους ασφαλείας».

Αυτό έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Πρασίνων, των Φιλελευθέρων (FDP), αλλά και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) που ξεκίνησαν την διαδικασία και τώρα κάνουν λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης.

Η Εξεταστική Επιτροπή έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα 4.000 έγγραφα και έχει προχωρήσει στην ανάκριση 30 ατόμων, όμως εκτιμά πως ακόμη λείπουν κρίσιμα στοιχεία.

Όπως τα γραπτά μηνύματα και τα δεδομένα από το υπηρεσιακό κινητό της πρώην υπουργού, τα οποία έχουν διαγραφεί – «παρανόμως» και «εσκεμμένα», όπως λένε τα μέλη της Επιτροπής.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει