Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Ισραήλ έλαβε επίσημα ο Γκάντι Άιζενκοτ
Ο Γκάντι Άιζενκοτ έχει στη διάθεσή του 28 ημέρες για να παρουσιάσει το νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο υποστηρίζεται από συνασπισμό 67 βουλευτών.
Σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην προεδρική κατοικία στο Ισραήλ, ο Γκάντι Άιζενκοτ έλαβε επίσημα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ. Η ανάθεση αυτή έρχεται μετά την αποτυχία του Μπένιαμιν Νετανιάχου και του κόμματος Λικούντι να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειοψηφία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κνεσέτ, παρά το γεγονός ότι το κόμμα Γιασάρ κατέλαβε τη δεύτερη θέση στις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου.
Ο Γκάντι Άιζενκοτ διαθέτει πλέον μια προθεσμία 28 ημερών για να παρουσιάσει το νέο κυβερνητικό σχήμα. Δεδομένου ότι το μπλοκ που τον στηρίζει συγκεντρώνει συνολικά 67 βουλευτές, η επίτευξη της ψήφου εμπιστοσύνης θεωρείται εξαιρετικά πιθανή, εκτός αν προκύψει κάποιο απρόοπτο. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος της χώρας κρίνει ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος, υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης παράτασης 14 ημερών. Μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ο Μπένιαμιν Νετανιάχου συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός.
Οι διαβουλεύσεις ξεκινούν άμεσα, καθώς ο Άιζενκοτ αναμένεται να συναντηθεί αύριο με τον ηγέτη του Yisrael Beytenu, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, για τον συντονισμό της κοινοβουλευτικής ατζέντας. Παράλληλα, ο Άιζενκοτ θα επιδιώξει επαφές και με τον πρόεδρο του B’Yachad, Ναφτάλι Μπένετ, ενόψει της ορκωμοσίας της νέας Κνεσέτ.
