Ερντογάν: Εξετάζουμε το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν και Ζελένσκι στην Τουρκία
Ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει έτοιμος να μεσολαβήσει για την ειρήνη, ενώ εκτιμά πως είναι πρόωρη η αποτίμηση των εκλογικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ.
Την πρόθεσή της Τουρκίας να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επιστροφή του από τη Νότια Κορέα. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στις πρόσφατες επαφές του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι επί τουρκικού εδάφους, τονίζοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματική προσπάθεια για να εξεταστεί η πιθανότητα μιας συνάντησης κορυφής μεταξύ του Ουκρανού ηγέτη και του Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Ως Τουρκία, κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ανοίξουμε τον δρόμο προς την ειρήνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως οι αρμόδιοι υπουργοί και συνεργάτες του έχουν λάβει εντολή να προετοιμάσουν το έδαφος και με τη ρωσική πλευρά.
Παράλληλα, ερωτηθείς για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ και τις επιπτώσεις τους στις διεθνείς ισορροπίες, ο Τούρκος πρόεδρος κράτησε χαμηλούς τόνους. Χαρακτήρισε πρόωρη οποιαδήποτε ασφαλή πρόβλεψη, υπενθυμίζοντας τη στρατηγική σημασία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Είμαστε δύο χώρες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, με βαθιές και μακροχρόνιες σχέσεις. Η μεγαλύτερη προσδοκία μας είναι τα εκλογικά αποτελέσματα να συμβάλουν στη σταθερότητα της περιοχής μας, η οποία διέρχεται μια ταραχώδη περίοδο», κατέληξε, δηλώνοντας πως θα συνεχίσει τον στενό διάλογο με την αμερικανική κυβέρνηση, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.