Ενημέρωση με ένα κλικ

Διπλωματικές αντιδράσεις στη Σκανδιναβία για την επικοινωνία Στουμπ και Στέρε με τον Πούτιν

Σκεπτικισμός από Δανία και Σουηδία για τις αυτόνομες πρωτοβουλίες των ηγετών Φινλανδίας και Νορβηγίας που απειλούν την ευρωπαϊκή ενότητα.

Η απόφαση του Φινλανδού προέδρου Αλεξάντερ Στουμπ και του Νορβηγού πρωθυπουργού Γιόνας Γκαρ Στέρε να συνομιλήσουν τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στους κόλπους της σκανδιναβικής διπλωματίας. Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν και ο Σουηδός ομόλογός της Ουλφ Κρίστερσον εξέφρασαν δημόσια τις επιφυλάξεις τους, προειδοποιώντας ότι τέτοιες μεμονωμένες κινήσεις ενδέχεται να υπονομεύσουν την ενιαία στάση της Ευρώπης απέναντι στη Μόσχα.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Φινλανδία, η Μέτε Φρεντέρικσεν άσκησε δριμεία κριτική, δηλώνοντας πως είναι εξαιρετικά δύσπιστη απέναντι στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, καθώς δεν υπήρξε κανένας προηγούμενος συντονισμός με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δανικού φορέα DR, η Δανή πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν διακρίνει ενδείξεις ειρηνικής διάθεσης από τη Ρωσία, η οποία συνεχίζει να ασκεί έναν καθημερινό «υβριδικό πόλεμο». «Οφείλουμε να διατηρήσουμε την Ευρώπη ενωμένη αντί να προχωράμε σε σόλο ενέργειες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ουλφ Κρίστερσον, ο οποίος δήλωσε αιφνιδιασμένος, καθώς δεν είχε ενημερωθεί για το περιεχόμενο των συνομιλιών. Μέσω της πλατφόρμας X και σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Dagens Nyheter, ο Σουηδός πρωθυπουργός τόνισε πως η Ρωσία επιδιώκει την υποταγή της Ουκρανίας και όχι την ειρήνη. «Η διεξαγωγή συνομιλιών που ενέχουν τον κίνδυνο να διχάσουν την ενιαία ευρωπαϊκή φωνή είναι παρακινδυνευμένη», προειδοποίησε ο κ. Κρίστερσον, υπογραμμίζοντας ότι το ρίσκο για τη συνοχή της Ευρώπης παραμένει υπαρκτό.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com