Γαλλία: Κύμα διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού μετά τη δολοφονική επίθεση στην Τραπ
Σε κατάσταση συναγερμού η χώρα μετά την αποτρόπαιη πράξη του 128 πυροβολισμών κατά ατόμων αφρικανικής καταγωγής.
Ένα κύμα αντιρατσιστικών συγκεντρώσεων σαρώνει τη Γαλλία, μετά τον τραγικό θάνατο του Πένγκο Μπόσιο Γουάνγκι, ο οποίος δολοφονήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην πόλη Τραπ, στα περίχωρα του Παρισιού.
Το αποτρόπαιο περιστατικό προκλήθηκε από τον Κεβίν Τ., έναν Γάλλο υπήκοο, ο οποίος κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής 12 χιλιομέτρων με το αυτοκίνητό του, εξαπέλυσε 128 πυροβολισμούς με αυτόματο όπλο κατά ατόμων αφρικανικής καταγωγής. Από την επίθεση, πέρα από τον θάνατο του 26χρονου, τραυματίστηκαν σοβαρά ένα 11χρονο κορίτσι και έξι ακόμη άτομα.
Ο δράστης συνελήφθη από τις αρχές και, αφού πέρασε από ψυχιατρική παρακολούθηση, ανακρίνεται πλέον από εισαγγελέα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Παρά τα συντριπτικά στοιχεία, ο Κεβίν Τ. αρνείται ότι η πράξη του είχε ρατσιστικά κίνητρα. Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε το γεγονός ως «σημείο καμπής για το έθνος», ενώ το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην Τραπ για να αποτίσουν φόρο τιμής στο θύμα.
Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν την Κυριακή με μια σιωπηλή πορεία στο Ομπερβιγιέ, όπου ο άτυχος νεαρός ασχολούνταν με τις πολεμικές τέχνες. Τη Δευτέρα, το κίνημα εντάθηκε, με μαζικές συγκεντρώσεις σε όλη τη Γαλλία και το Παρίσι, όπου οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνδικάτα και πολιτικοί φορείς κατήγγειλαν την κανονικοποίηση του ρατσιστικού μίσους. Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρίσκεται η δράση ακροδεξιών σχηματισμών και μέσων ενημέρωσης που κατηγορούνται για καλλιέργεια κλίματος μίσους κατά των μουσουλμάνων Γάλλων. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στο σχετικό υλικό: https://x.com/BFMTV/status/2115041504553017664