Ο Χακάν Φιντάν ευχαρίστησε Χάφταρ και Ντμπεϊμπά για την κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου
Διπλωματικός πυρετός στην Άγκυρα μετά την ομόφωνη έγκριση της συμφωνίας από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων στη Βεγγάζη.
Σε έντονο διπλωματικό επίπεδο κινήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, πραγματοποιώντας ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, και τον αναπληρωτή γενικό διοικητή του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Σαντάμ Χαφτάρ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες και η πρόσφατη απόφαση κύρωσής του από τη Βεγγάζη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet, οι επαφές του Φιντάν είχαν ως στόχο την έκφραση ευχαριστιών προς τους Λίβυους αξιωματούχους για το γεγονός ότι η λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ομόφωνα το Μνημόνιο Κατανόησης του 2019. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την Άγκυρα, η οποία επιδιώκει την εδραίωση της παρουσίας της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Από την πλευρά της, η Αθήνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, διατηρώντας την πάγια θέση της ότι το εν λόγω μνημόνιο είναι παράνομο και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει πως η συμφωνία παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αγνοώντας την επήρεια των ελληνικών νησιών, και διαμηνύει πως θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υπεράσπιση των συμφερόντων της, έχοντας ήδη ενημερώσει τους διεθνείς συμμάχους της.