Ενημέρωση με ένα κλικ

Ντι Μάιο: Παραιτείται από το Κίνημα Πέντε Αστέρων

Κρατάει τη θέση του ΥΠΕΞ στην ιταλική κυβέρνηση

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο θα ανακοινώσει την παραίτησή του από την ηγεσία του «Κινήματος Πέντε Αστέρων» σήμερα, Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, το απόγευμα.

Ο Ντι Μάιο, όπως αναφέρει το ιταλικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, ενημέρωσε τους υπουργούς του Κινήματος για την απόφαση που πήρε σήμερα το πρωί, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συνάντησής τους. Η ανακοίνωση θα γίνει με την ευκαιρία της παρουσίασης των περιφερειακών υποψηφίων για τις επικείμενες εκλογές, το απόγευμα.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι φήμες πως θα δώσει τη θέση του στην ηγεσία του κινήματος στον Βίτο Κρίμι.

Όπως έγραψε νωρίτερα ο Ντι Μάιο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «Σήμερα το απόγευμα στις 17.00 μ.μ. θα είμαι στη Ρώμη με όλους τους περιφερειακούς εκπροσώπους, θα συνδεθώ ζωντανά γιατί έχω σημαντικά πράγματα για τα οποία θέλω να μιλήσω… Θα σας περιμένω, θα σας δω αργότερα, πάμε γερά».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή πως: «έχουμε “πιάσει από τον λαιμό” τον Ντι Μάιο, οπότε ας περιμένουμε να αναλάβει την πρωτοβουλία να μας ενημερώσει. Αν πρόκειται για δική του απόφαση τότε τη σέβομαι αν και σε προσωπικό επίπεδο θα με λυπήσει μια τέτοια απόφαση».

Κύρια αιτία της απόφασης του Ντι Μάιο είναι η συνεχής συρρίκνωση των ποσοστών του κινήματος και οι δεκατέσσερις αποχωρήσεις βουλευτών και γερουσιαστών από την κοινοβουλευτική ομάδα του κινήματος. Οι βουλευτές Μικέλε Νίτι και Νάντια Απρίλε καταγράφονται στις τελευταίες αποχωρήσεις του κόμματος που ίδρυσε ο κωμικός Μπέπε Γκριλο που είχε αποχωρησει και ο ίδιος πριν τις εκλογές.

Με τις δυο τελευταίες αποχωρήσεις οι πρώην «πεντάστεροι» βουλευτές που πλέον είναι ανεξάρτητοι την Ιταλική Βουλή φτάνουν τους 14 και μπορούν να σχηματίσουν καινούρια κοινοβουλευτική ομάδα αν ακολουθήσουν ακόμα έξι. Ο συνολικός αριθμός των βουλευτών που έχουν αποχωρήσει ή έχουν εκδιωχθεί από το κίνημα ανέρχονται σε 31 και είτε έχουν ανεξαρτητοποιηθεί είτε έχουν προσχωρήσει στις κοινοβουλευτικές ομάδες άλλων κομμάτων.

Μετάφραση από τα ιταλικά: άρθρο.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει