Δικαστική δίωξη κατά των δημιουργών του ντοκιμαντέρ NAZA ζητά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγορεί τους σκηνοθέτες για δυσφήμηση του κράτους και των ενόπλων δυνάμεων μετά τη βράβευση της ταινίας στη Βενετία.
Την έναρξη επίσημης έρευνας σε βάρος των συντελεστών του ντοκιμαντέρ NAZA και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη ζήτησε με έντονο ύφος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός ηγέτης αποδίδει στους δημιουργούς της ταινίας σοβαρά αδικήματα που άπτονται της ασφάλειας πληροφοριών, της δυσφήμησης, καθώς και της υπονόμευσης των πολιτικών συμφερόντων της χώρας.
Με ανάρτησή του, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, τον επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ και τη γενική εισαγγελέα να διερευνήσουν άμεσα την υπόθεση. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ντοκιμαντέρ NAZA προβάλλει μια «ψευδή, παραπλανητική και μεροληπτική» αφήγηση, πλήττοντας τη διεθνή εικόνα του κράτους του Ισραήλ και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF). Παράλληλα, ο πρωθυπουργός διατράνωσε την αμέριστη στήριξή του στους στρατιώτες, δηλώνοντας πως θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό τους.
Το ντοκιμαντέρ, που φέρει την υπογραφή των Ισραηλινών δημοσιογράφων Γιουβάλ Αβραάμ και Ρέιτσελ Σορ, τιμήθηκε με σημαντικό βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Η ταινία βασίζεται σε ανώνυμες μαρτυρίες αξιωματικών των υπηρεσιών πληροφοριών και στρατιωτών, υποστηρίζοντας ότι οι μαζικοί θάνατοι αμάχων ενσωματώνονταν συστηματικά στις αποφάσεις στόχευσης στη Γάζα, ισχυρισμό τον οποίο το Τελ Αβίβ απορρίπτει κατηγορηματικά.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε εκφράσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου την πρόθεσή του να προωθήσει νομοθεσία για την ανάκληση της υπηκοότητας σε όσους δυσφημούν τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.