Ο J.D. Vance αρνείται να παρακολουθήσει τη ζωντανή μετάδοση της εκτέλεσης του Nidal Hasan
Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Πενταγώνου για τη δημόσια εκτέλεση του στρατιωτικού ψυχιάτρου που αιματοκύλισε το Fort Hood το 2009.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, J.D. Vance, ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να παρακολουθήσει τη θανάτωση του Nidal Malik Hasan μέσω του εκτελεστικού αποσπάσματος, σε περίπτωση που το Πεντάγωνο προχωρήσει όντως στη ζωντανή μετάδοση της διαδικασίας. Ο στρατιωτικός ψυχίατρος, ο οποίος καταδικάστηκε για τη δολοφονία 13 ανθρώπων στη στρατιωτική βάση Fort Hood στο Τέξας το 2009, αποτελεί το επίκεντρο μιας σφοδρής αντιπαράθεσης σχετικά με τον τρόπο απόδοσης δικαιοσύνης.
«Εάν μεταδοθεί ζωντανά, δεν θα την παρακολουθήσω», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Vance από το Οχάιο, εκφράζοντας παράλληλα αμφιβολία για το αν η ζωντανή μετάδοση θα πραγματοποιηθεί τελικά. Η επίμαχη απόφαση του υπουργού Άμυνας, Pete Hegseth, να καταστήσει την εκτέλεση «δημόσια», έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από κύκλους των Ρεπουμπλικάνων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Donald Trump έδωσε το πράσινο φως για την πρώτη εκτέλεση από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εδώ και 65 χρόνια, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 3 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του ανθρώπου καταδίκασε την πρόθεση για απευθείας μετάδοση, χαρακτηρίζοντάς την ως μορφή «βασανιστηρίου» και «απάνθρωπης μεταχείρισης», που παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή.
Την ίδια στιγμή, νομικοί κύκλοι, όπως ο Eugene Fidell από τη Νομική Σχολή του Yale, επισημαίνουν ότι η υπόθεση ενδέχεται να εμπλακεί σε δικαστικές περιπέτειες και αιτήσεις για επανεξέταση της νομιμότητας, γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει σημαντικά την εκτέλεση, αμφισβητώντας αν η τρέχουσα κυβέρνηση θα προλάβει να ολοκληρώσει τη διαδικασία.