Ξύπνησε από το κώμα η Κρίστα Πάικ ενώ ήταν προγραμματισμένη η αποσύνδεσή της
Θρίλερ στις ΗΠΑ μετά την αποτυχημένη εκτέλεση της θανατοποινίτισσας στο Τενεσί που προκάλεσε νέες αντιδράσεις για τη θανατική ποινή.
Η Κρίστα Πάικ, η θανατοποινίτισσα που επέζησε από δύο θανατηφόρες ενέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρισκόταν ένα βήμα πριν την αποσύνδεση από τη μηχανική υποστήριξη σε νοσοκομείο, όταν αναπάντεχα ανέκτησε τις αισθήσεις της. Το περιστατικό, που συνέβη μία εβδομάδα μετά την αποτυχημένη εκτέλεσή της, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και επανέφερε στο προσκήνιο τη δημόσια συζήτηση για το καθεστώς της θανατικής ποινής.
Όπως δήλωσε την Τετάρτη ο δικηγόρος της, Ράντι Σπάιβι, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Τενεσί, η κατάσταση της Πάικ ήταν κρίσιμη: «Το βράδυ της Δευτέρας θεωρούσαμε ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρή και πως την επόμενη ημέρα θα αφαιρούσαμε τα μηχανήματα. Όμως, την Τρίτη, προς έκπληξη όλων, ξύπνησε και άρχισε να μιλάει». Οι πρώτες της λέξεις, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, ήταν ερωτήσεις αποπροσανατολισμού: «πού είμαι;» και «ποιοι είστε εσείς;».
Ο Σπάιβι περιέγραψε μια εικόνα έντονης ταλαιπωρίας, αναφέροντας ότι η Πάικ υποφέρει από πνευμονία και φέρει θρόμβο στο χέρι, ενώ παραμένει δεμένη με αλυσίδες στο κρεβάτι του νοσοκομείου. «Είναι θυμωμένη και αποπροσανατολισμένη. Γνωρίζει πολύ καλά ότι η πολιτεία προσπάθησε να την εκτελέσει», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα με το περιστατικό αυτό, στο Τέξας εκτελέστηκε χθες το βράδυ ο Τζαμάλ Χάουαρντ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για φόνο. Στην περίπτωση της Πάικ, η δικαστής Αΐσα Μάιλς ενέκρινε το αίτημα της υπεράσπισης να διατηρηθεί κάθε στοιχείο της αποτυχημένης διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων των συριγγών και του θανατηφόρου διαλύματος, ενόψει μελλοντικής αγωγής κατά της πολιτείας του Τενεσί. Ο δικηγόρος Λουκ Ίνεν χαιρέτισε την απόφαση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διαφάνεια, καθώς οι πολέμιοι της θανατικής ποινής ζητούν πλέον την άρση του απορρήτου που καλύπτει τις μεθόδους και τα προσόντα του προσωπικού που εκτελεί τις θανατικές ποινές.