Στο 67% αυξήθηκαν τα ασυνόδευτα ανήλικα πρόσφυγα που έφτασαν πέρυσι στην Ευρώπη
Σοκαριστικά στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι 20.000 παιδιά πραγματοποίησαν μόνα τους το επικίνδυνο ταξίδι προς την ευρωπαϊκή ήπειρο, ενώ εκτινάχθηκε το ποσοστό σε Ιταλία και Ισπανία.
Περισσότερα από τα δύο τρίτα των ανήλικων προσφύγων και μεταναστών που διέσχισαν πέρυσι τις διαδρομές της Μεσογείου και των Βαλκανίων έφτασαν στην Ευρώπη εντελώς μόνα τους, αντιμετωπίζοντας συχνά τον κίνδυνο της εκμετάλλευσης. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσαν την Τετάρτη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), η UNICEF και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, το φαινόμενο των ασυνόδευτων ανήλικων παρουσιάζει ανησυχητική έξαρση.
Παρά το γεγονός ότι οι συνολικές αφίξεις παιδιών μέσω θαλάσσης και ξηράς παρουσίασαν μείωση 25% σε σχέση με τα επίπεδα του 2024, το ποσοστό εκείνων που ταξιδεύουν χωρίς κηδεμόνα εκτινάχθηκε στο 67%, από 51% το 2024. Όπως αναφέρει το Reuters, πάνω από 20.000 από τα 31.100 παιδιά που έφτασαν σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία το 2025, ήταν ασυνόδευτα.
Η κατάσταση εμφανίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου το ποσοστό των ασυνόδευτων παιδιών αγγίζει το 86%. Στην Ιταλία μάλιστα, καταγράφηκε αύξηση 12% στον συνολικό αριθμό των ανήλικων αφίξεων, με τις ροές να προέρχονται κυρίως από την Αίγυπτο, την Ερυθραία, το Μπανγκλαντές και τη Σομαλία.
Η έκθεση επισημαίνει ότι η φτώχεια, οι ένοπλες συγκρούσεις και οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι αναγκάζουν τις οικογένειες να αναζητούν διέξοδο, ενώ η έλλειψη ασφαλών οδών μετανάστευσης οδηγεί τα παιδιά στα δίκτυα των διακινητών. Παράλληλα, οι μηχανισμοί προστασίας αποδυναμώνονται: οι μετεγκαταστάσεις ανήλικων προσφύγων μέσω του Εθελοντικού Μηχανισμού Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημείωσαν πτώση 67%, με μόλις 199 παιδιά να μεταφέρονται μεταξύ κρατών-μελών, κανένα από τα οποία δεν ήταν ασυνόδευτο.