Πρόεδρος στο Κόσοβο εξελέγη η 73χρονη Τζαστίνα Σιρόκα Πούλα με 81 ψήφους
Η εκλογή της οικονομολόγου απέτρεψε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εν μέσω κλίματος πολιτικής αστάθειας και αντιδράσεων για το δικαστήριο της Χάγης.
Η Τζαστίνα Σιρόκα Πούλα είναι η νέα πρόεδρος του Κοσόβου, καθώς το κοινοβούλιο της χώρας κατάφερε να την εκλέξει τα ξημερώματα, αποτρέποντας έτσι μια νέα πρόωρη εκλογική αναμέτρηση. Η εκλογή της οικονομολόγου, η οποία εξασφάλισε 81 ψήφους στο σώμα των 120 εδρών, κρίνεται κομβικής σημασίας για την πολιτική σταθερότητα της περιοχής.
«Αυτή η εντολή δεν ανήκει μόνο σε ένα άτομο. Ανήκει στους πολίτες μας. Θα είμαι πρόεδρος όλων των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά η 73χρονη καθηγήτρια Οικονομικών αμέσως μετά την ψηφοφορία. Η Σιρόκα Πούλα, η οποία προεδρεύει στην Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών του Κοσόβου και είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2008-2011, αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια περίοδο που η χώρα ταλανίζεται από έντονες διαφωνίες.
Η εκλογή της επετεύχθη μετά από συμφωνία μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος Vetevendosje του Άλμπι Κούρτι και του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσόβου, σχετικά με τον περιορισμό των εξουσιών του δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου, που εδρεύει στη Χάγη. Το ζήτημα έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, με την αστυνομία να κάνει χρήση δακρυγόνων τη Δευτέρα για να διαλύσει διαδηλωτές που αντιδρούσαν στις αλλαγές. Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Σεπτεμβρίου, το δικαστήριο της Χάγης επέβαλε συνολικά 81 χρόνια κάθειρξης στον πρώην πρόεδρο Χασίμ Θάτσι και τρεις συνεργάτες του για εγκλήματα πολέμου κατά τη δεκαετία του 1990.