Αϊτή: 5.700 νεκροί και τραυματίες από τη δράση των συμμοριών μέσα στο 2024
Σοκαριστικά στοιχεία από τον ΟΗΕ για τη βία, τις απαγωγές και τους βιασμούς που μαστίζουν τη χώρα.
Τουλάχιστον 5.700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν τραυματιστεί στην Αϊτή από την αρχή του έτους, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης δράσης των συμμοριών που λυμαίνονται τη χώρα. Τη δραματική αυτή διαπίστωση κατέθεσε ο ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 11 Σεπτεμβρίου, το γραφείο του ΟΗΕ κατέγραψε 5.700 θύματα από τη δράση των εγκληματικών οργανώσεων ή κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων καταστολής. Παράλληλα, οι συμμορίες έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον 230 απαγωγές και περισσότερους από 1.000 βιασμούς γυναικών και κοριτσιών, με τον Φόλκερ Τουρκ να επισημαίνει ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανότατα πολύ υψηλότεροι.
Η Αϊτή, η οποία αποτελεί τη φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου, βυθίζεται όλο και περισσότερο στην κρίση ασφαλείας. Παρά τις επιμέρους επιτυχίες των αρχών στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, οι συμμορίες επιδεικνύουν μεγάλη προσαρμοστικότητα, εξαπλώνοντας τη δράση τους στα δυτικά και νοτιοανατολικά διαμερίσματα της χώρας. Ο ύπατος αρμοστής κατήγγειλε επίσης την υπερβολική βία από πλευράς των δυνάμεων ασφαλείας, καθώς και τη δράση «οργανώσεων αυτοάμυνας» που έχουν προκαλέσει περίπου 280 θύματα.
Πίσω από αυτό το χάος, όπως υποστήριξε ο Τουρκ, βρίσκεται μια μικρή ομάδα ισχυρών ανθρώπων που εκμεταλλεύονται την αδυναμία των κρατικών θεσμών για προσωπικό όφελος, διαθέτοντας σημαντικούς στρατηγικούς πόρους. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την παράταση της εντολής της Δύναμης καταστολής των συμμοριών (FRG) για έξι μήνες, με το ψήφισμα να εκτείνεται έως τις 31 Μαρτίου 2027. Στη δύναμη αυτή συμμετέχουν ήδη κράτη όπως το Ελ Σαλβαδόρ, η Γουατεμάλα, η Τζαμάικα, η Μογγολία, το Τσαντ και η Σρι Λάνκα, με στόχο την αποκατάσταση της τάξης και την προστασία των παιδιών.